2018-03-01T13:09:13+01:00 1. марта, 2018. 13:09 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Beнјамин за избегличку децу

(23. фебруар1884.)

У Пироту је 23. фебруара 1884. године рођен Венијамин (Таушановић). За епископа браничевског постављен је 1934. године. За његово време подигнуто је 19 нових, започето 13 цркава и изграђено 37 нових парохијских домова.Током Другог светског рата примио је 40 избеглих свештеника, а за избегличку децу отворио домове у Раваници и Св.Петки. Пред сам рат завршио је Епископски двор у Пожаревцу у коме се сместила Немачка команда, а после рата Команда гарнизона. Умроје 28. маја 1952. И сахрањен у пожаревачкој Саборној цркви.


 Миленина изложба у Лондону

( 27. фебруар 1931.)

          Своју прву самосталну изложбу, Милена Павловић Барили отворила је у Лондону. Било је то у  у Bloomsbury Gallery, у присуству бројних посетилаца- пријатеља изкултурних и дипломатских кругова.


Пољопривредници се удружују у ЗЗ „Јединство“

(фебруар 1975. године)

Стотинак индивидуалних пољопривредних произвођача из 26 села пожаревачке општине потписало је уговоре о удруживању у оквиру Земљорадничке задруге „Јединство“ у Пожаревцу. На тај начин они су у овој средини започели да остварују уставно начело о удруживању рада и средстава и самоуправљању на тим основама.  Према Закону о удруживању пољопривредника  претходно је сачињен документ који је био на јавној дискусији, да би се потом приступило и конкретном чину – потписивању уговора о удруживању.


„У агонији“ у Пожаревцу и Костолцу

(фебруар 1975.)

Народно позориште  из Шапца гостовало је ових дана у Пожаревцу и Костолцу где је извело неколико представа познате Крлежине драме „У агонији“. Шапчани су у Пожаревцу извели три представе: једну за ученике, другу за војнике и трећу за грађанство, а затим су гостовали у Костолцу. Публика је срдачно примила глумце из Шапца.

                                                                                        Припремили З. Стокић и Р.Н.