Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


      ПРИЈАТЕЉ РУБРИКЕ

 

Др Драшкоци на челу Дома народног здравља

 

  1. 6. 1928.

              За новог управника Дома народног здравља у Пожаревцу 6. јуна 1928. године постављена је др Јелисавета Драшкоци.  Рођена је 1896. у Свилајнцу. Матуру завршава 1917. у Ници, Медицински факултет 1923. у Тулузу, а 1932. одобрено јој је звање специјалисте из бактериологије и серологије. У Пожаревцу је радила од 1928-1932. у Дому народног здравља и од 1958-1959. у Хигијенском заводу. Умрла је 1975.


 Обележена слава железничара

 3.6. 1928.

              У сали хотела ,,Српски краљ“ који се налазио на углу данашњих улица Кнез Милошев венац и Делиградска, запослени у железничком чвору Пожаревац прославили су своју славу. Била је то слава Цар Константин и Царица Милица.


                                         

  Орден Карађорђеве звезде  Миливоју Петровићу

 4.6. 1877.

                  У Пожаревцу је рођен др Миливоје Петровић, санитетски пуковник. Основну школу и гимназију завршио је у Пожаревцу, а Медицински факултет у Грацу 1905. Као општински лекар радио је у Великом Градишту 1914.  Као мајор 12 пешадијског пука ,,Хајдук Вељко“ у неравноправној борби у Срему, на Сави,  на позив комаданта пука да се спасе пуковска застава, мајор др Миливоје са још једним редовом јавља се као добровољац, и са обмотаном заставом око груди прелази Саву помажући и рањеном редову у пратњи. За овакав подвиг одликован је Орденом Крађорђеве звезде са мачевима.  По сопственој жељи се пензионише 1930.  Умро је 7.7.1938. у Београду.


  Прва државна апотека у Пожаревцу

  1. 6.1946.

                Министарство народног здравља НР Србије донело је 7. јуна 1946. године одлуку о оснивању Прве државне апотеку у Пожаревцу, а 3. августа те исте готине Окружни народни одбор у Пожаревцу  доноси решење да се предузеће зове ,,Прва државна апотека у Пожаревцу“.  Решењем истог министарства, персонално одељење поставља мр пх Загорку П. Шумаков Радивојевић,  за првог руководиоца Прве државне апотеке у Пожаревцу.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content