Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши   пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


Мајстор Веса завршио Милошев конак

11.јун 1825.

          Митар Јосифовић из Пожаревца јавио је кнезу Милошу да је мајстор Веса (Веселин) завршио изградњу његовог конака у Пожаревцу и известио га колико је мајстора радило на конаку (10) и колика 9м је надница (407). Претпоставља се да приликом изградње није испало све како треба.  О томе сведочи и податак да Милошев конак није био дугог века, срушен је 1844. Тврдило се да је  био од слабог материјала. 


 Црне табле – прегледалице                                                                               

  1. јун 1852.

           Начелник Округа пожаревачког доставља Начелству Среза речко-звичког обавештење да је Начелство добило од главног управника народних школа Петра Радовановића извештај да је израђено ,,1.000 егземплара црних таблица“, које ће се у основним школама користити као прегледалице. У том циљу потребно је да среска начелства нареде свим општинама у којима се налазе школе да набаве ове таблице посредством књижара по цени од 12 гроша, а учитељима да ове таблице користе у ,,поучавању“ својих ученика.


Изграђена пруга Пожаревац-Петровац                                                              

  1. јун 1912.

           Изграђена је железничка пруга узаног колосека, ширине 0,760 м на релацији Пожаревац – Петровац (Пожаревачки) у дужини од 36,4 км. Изградњом овог дела пруге омогућен је саобраћај на релацији Дубравица – Пожаревац – Петровац и обратно.


Отворен Културни дом у Косовској                                                                     16. јун 1945.

           У III реону у Косовској улици отворен је  Културни дом,  залагањем ЈНОФ-а, АФЖ-а и УСАОС-а. Дом је отворио Света Вујовић. Након церемоније отварања изведене су музичке тачке хорова просветних радника и занатлија ,,Слоге“.  Ову вест пренео је и пожаревачки лист ,,Реч народа“ у 14. броју од 23. јуна 1945.                                                                                                                                                                                                                         Припремио: З.Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content