Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Основано „Радничко друштво“

23.7.1903.- После мајског преврата и слабљења реакционарног курса, омогућено је радничкој класи да се слободно, економски и политички организује. Тако је 23.јула у ,,Радничкој кафани“ у Пожаревцу, након одржаног политичког збора, формирано ,,Радничко друштво“. За председника је изабран Светозар Ђорђевић, за потпредседника Сава Кузмановић, за секретара Воја Митровић, а за благајника Драгутин Гајић. За ово новоформирано друштво створени су услови  да боље и организованије ради.


 Формиран  Коњички клуб „Стиг“

23.7.1946.-Након завршетка рата, у Пожаревцу је основан Коњички клуб ,,Стиг“, а током 1948. године прераста у Друштво за унапређење коњарства и коњички спорт ,,Вељко Дугошевић“.


                                               Нова зграда Народне болнице                        

23.7.1948. – У Пожаревцу је одржана свечаност поводом предаје на коришћење нове зграде Народне болнице. Гости су били: министар народног здравља СР Србије Драги Карајовић и санитетски генерал ЈНА др Војислав Дулић. Изградња болничке зграде започета је 1939, а радове је завршило предузеће ,,Кучај“. Председник одбора фонда за изградњу и довршење болнице био је др Хранислав Лазаревић, а управник болнице др Бранислав Радовановић.


                          Успешна операција завезаних црева

25.7.1911.- Др Станојло Вукчевић, окружни физикус извршио је операцију код болеснице са знацима завезаних црева. Операција је изведена у пожаревачкој болници уз помоћ др Миленка Ђорића, општинског лекара и Софије Љешевић, лекарског помоћника. Болесница је опорављена изашла из болнице 4.9.1911. године.

Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content