Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Рођен аутор пеме „Краће се лађа Француска“

14.08.1879  – У Пожаревцу је рођен Бранислав Брана Милосављевић, пуковник, први управник Драча 1912. књижевник. Oтац  му је био је трговац, командир батаљона Народне војске, а мајка  родом из Београда, чешко-немачког порекла. Након завршене основне школе и гимназије у Пожаревцу уписује Војну академију у Београду и 1896. ступа у војску. Године 1899. са одличним успехом, 18. у рангу  завршава 29. класу Ниже школе Војне академије. Вишу војну академију завршио је у Крагујевцу 1905. Учесник је Првог  и другог Балканског рата 1912 и 1913. Године 1917. у Микри, у логору, спевао је познату песму ,,Изгнаници”, познатију  као ,,Креће се лађа Француска”. Песму је спевао на основу својих утисака са дугих морских путовања.  Познато је да је Брана свирао виолину, а и на основу нотних записа у првој збирци песама ,,Мач и лира”, верује се да је и аутор мелодије.  После Априлског рата 1941. послат је у заробљенички логор у Немачкој из кога се враћа 1942, међутим 17. априла 1944, на други дан Ускрса приликом бомбардовања Београда, погинуо је.


Вук Караџић у Пожаревцу

 15.08.1829 – На позив Кнеза Милоша у Пожаревац је стигао Вук Караџић из Крагујевца. Вук је из Свилајнца колима дошао у Пожаревац које му је дао, по наредби Кнеза Милоша ресавски кнез Милосав Здравковић. Из Пожаревца Вук је отишао за Београд ради виђења са породицом.


Нови ред вожње на железници 

15.08.1912 –Ступио је на снагу нови Ред вожње на железници од Пожаревца до Петровца. Из Пожаревца возови су полазили у 2 сата по подне, а у Петровац су стизали у 4 сата. Из Петровца за Пожаревац воз је полазио у 6 сати ујутру. Недељом и у дане празника воз из Пожаревца је полазио за Петровац у 4 ч. 30 мин. по подне, а пре подне у 9 сати.


 Фистан за кнегињу Љубицу

17.08.1835 – Кнегиња Љубица из Пожаревца је наручила код терзије у Београду, Атанаска Николића да јој преправи и сашије фистан (сукњу), коју је још раније дала њена јетрва Ана. Наредила је да се фистан сашије и са осталим стварима пошаље у Пожаревац где се она тада налазила.

  Припремио З.Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content