2019-04-20T23:35:49+02:00 8. септембра, 2018. 09:53 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

Прве ЉКИ

4.септембар 1964. – Тога дана, вио је петак у Пожаревцу су почеле прве ЉКИ. Свечаност отварања одржана је на новом Тргу Радомира Вујовића у присуству око 15.000 грађана и гостију. Игре је отворио Милорад Арсић, председник Организационог одбора и потпредседник Општине Пожаревац, а онда је почасни војвода од Љубичева, Миливоје Живановић прочитао Указ Кнеза Милоша о оснивању ергеле у Љубичеву. Дефиле учесника од хиподрома прошао је улицама: Лоле Рибара, Моше Пијаде, Јована Шербановића, Маршала Тита (Стари корзо) преко Трга ослобођења, Вељка Дугошевића и Немањином до хиподрома. У колони је било више од 1.000 учесника, а сценарио отварања сачинио је познати Пожаревљанин Слободан Стојановић. На истом месту отворене су и друге и треће Игре.


 Наредба скелеџији Стојану Симићу

7.септембар 1825. –Кнез Милош наређује скелеџији Стојану Симићу из Пожаревца да узме 1.000 талира од харачких пара од Митра Јосифовића и промени их у царинске дукате. Дукате може да плати по 23 гроша и 20 пара, а највише до 24 гроша.


Аеродром у Пожаревцу добио два аероплана

7.септембар 1915. – Са Бањице, на аеродром у Пожаревац пребачена су два аероплана српске авијације МФ 11, тако да је од тог времена, аеродром у Пожаревцу, један од војних аеродрома у Србији, поседовао два аероплана, два пилота и извиђача.


 Слабо интересовање за упис у стручне школе   

8. септембар 1949. – Констатован је слаб одзив за упис ученика у стручне школе у Пожаревцу. У то време постојале су три стручне школе: Учитељска, Трговачка академија и Средња медицинска школа. Ни у једној од њих није испуњен план уписа ученика у први разред. У Учитељској школи предвиђено је 135, а уписало се 90 ученика, у Трговачкој академији је предвиђено 300, уписало се 175 ученика док су се у први разред Медицинске школе, од планираних 100 ученика, уписале само четири ученице.

                                                                                     Припремио З. Стокић