Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Дан рођења Софије Ђорђевић
19. септембра 1880. У Београду је рођена је Софија-Цоца Ђорђевић, глумица пореклом Пожаревљанка. Њена мајка Јелисвета Савка Миљковић (1864-1902), такође глумица, рођена је у познатој породици Стефановић у Пожаревцу. Софија је била глумица Народног позоришта у Београду. Одиграла је око 120 улога и тумачила ликове из дела: Шекспира, Гетеа, А.Диме, Балзака, М.Горког, Нушића… Венчани кум јој је био Бранислав Нушић. Умрла је 1908. у Београду у 28. години живота.


Основан месни одбор „Наша крила“
22. септембар1935. У Пожаревцу је основан Месни одбор Аеро-клуба ,,Наша крила“. Током Првог светског рата у Пожаревцу је постојала прва ваздухопловна школа и авијација. Пожаревљани су након рата стално били укључени у развој авијације. Тако је општинска управа донела одлуку током 1931. ,,да се у Пожаревцу подигне аеродром за путничке авионе“, али на одлуку и план стављена је примедба што није предвиђено место будућег аеродорома. Урбаниста је прихватио ову примедбу и у коначној верзији плана из 1934. предвидео је да се аеродром налази у југозападном делу града на потезу званом ,,Душановац“, иза хиподрома, поред пута за Драговац. Последњи лаки авиони типа ,,ПО-2“, мали извиђачки авиони, после ослобођења 15.10.1944. полетели су са пожаревачког узлетишта-аеродрома, а идеја о изградњи аеродрома је напуштена.


Жалба учитеља Кнезу Милошу
23. септембар1826. Андреј Стојановић, учитељ пожаревачке школе, упутио је жалбу кнезу Милошу што за три године, колико је ,,детоучитељ” у Пожаревцу, никада није добио новац на време, да му Магистрат дугује 150 гроша за учење сиромашних ђака и да је прошле зиме добио само 10 кола дрва за грејање школе, а да је остатак морао да набави о споственом трошку…


Глумац разочарао пожаревачку публику
23. септембар 1932. Витомир Богић, првак Народног позоришта у Београду гостовао је у Пожаревцу у представи ,,Кин“ од Александра Диме, где је тумачио главну улогу. Представу је слабо одиграо, разочарао је пожаревачку публику тиме што није добро научио своју улогу, нити је умео да је да у свој њеној трагичности.

Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content