1 strana_Layout 1Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

20.7.1835.

      На путу за Цариград, кнез Милош је првог дана стигао у Голубац где га је дочекао мајор Речки, Павле Богдановић и угостио на ручку. Од Голупца кнез је Дунавом наставио пут према Доњем Милановцу. Више од 50 кола допратило га је до Голупца. У пратњи су били кнегиња Љубица, оба сина Милан и Михајло, оба брата Јеврем и Јован, обе ћерке Петрија и Савка са супругом Јованом Николићем.


21.7.1718.

 Потписан је и закључен ,,Пожаревачки мир“ између Хабсбуршке монархије (Аустрије), Млетачке републике с једне стране и Османског царства (Турске) с друге стране. На мировном конгресу у Пожаревцу као посредничке силе биле су присутне Енглеска и Холандија. По одлукама Пожаревачког мира, Аустрија је добила велики део Србије све до Тимока на истоку и Западне Мораве на југу.Аустријска окупација трајала је до 1739.године када је по одлукама Београдског мира морала да се повуче на граници Саве и Дунава.

 


 21.7.2004.

  У Пожаревцу је у непосредној близини места где је потписан Пожаревачки мир између Аустрије и Венеције с једне и Османског царства с друге стране, на брду Тулба, постављено спомен облежеје од камених блокова тешких више од 15 тона, са циљем да се чува успомена на овај важан историјски догађај. Тада је основана Фондација ,,Пожаревачки мир“.

 


 23.7.1900. 

 Програм прославе венчања краља Александра I Обреновића са Драгом Машин, одржан је у Пожаревцу. Од ране зоре код обеју пожаревачких цркава грувале су прангије, потом је Општински суд поделио новчану помоћ сиромашнима за милост краљевских супружника, а у црквама служено је благодарење за краља и краљицу.Свештеник Тома Протић одржао је говор у цркви и у Окружном здању, а говор је држао и начелник Љуба Каменчић. По подне је на Тргу краља Александра било весеља до пред вече, а потом ватромет испред Окружног здања.

 

Припремио: Зоран Стокић

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content