2019-04-20T23:33:56+02:00 1. децембра, 2018. 10:40 |

В Р Е М Е П Л О В

    Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.  


                                                 

                 Кад се кнез припрема за Божић

27.11.1826. – Кнез Милош из Пожаревца даје упуства Сими Милосављевићу – Паштрмцу, како да се припреме за Божић који ће прославити у Крагујевцу. Кнез налаже да закољу десетак прасади које ће набавити из околних села. Истовремено подсеаћа да се покољу све овце које имају ,,метиљ“ како би се остатак оваца сачувао.


                                                                                Прорадио „Мали Костолац“                 

28.11.1948. –  У Костолцу је пуштена у погон калорична централа ,,Мали Костолац“. На свечаном питингу тим поводом говорио је министар електропривреде Савезне владе Никола Петровић. После министра обратили су се Војислав Марковић, директор ,,Електране“ Нови Костолац, Светислав Бодирога, директор Грађевинског предузећа ,,Кучај“ и Живко Петричевић, директор ,,Електроистока“.                                                                                  


                     Пожаревац добио сликарски атеље       

28.11.1948.   У Пожаревцу је отворен сликарски атеље ,,Ђура Јакшић“. Чланови овог уметничког атељеа били су пожаревачки сликари аматери попут Драгана Стојковића – Четкина, Ђорђа Добричића…


                                                          Митинг у част заседања Уставотворне скупштине                  

29. новембра 1945. –    У Пожаревцу је, на Тргу ослобођења, пред 3.000 грађана одржан митинг поводом првог заседања Уставотворне скупштине. На митингу су говорили: Јова Бранковић, Брана Стојановић – Јанко, капетан Д. Грулић и Љубинка Калчић, односно представници грађана, Комунистичке партије, Југословенске армије и АФЖ-а.

     Припремио: З. Стокић