Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.  


Ујак Милене Павловић Барили – управник затвора

 11. децембар 1932. – За управника Казненог завода (затвора) у Пожаревцу постављен је Божа Павловић, ујак Милене Павловић – Барили. Новине ,,Пожаревачки грађанин“ описале су Павловића: ,,Својом љубазношћу, приступачношћу и предузимљивошћу г. Павловић је већ познат. Његов долазак за управника Завода – значи гарантију за леп успех“.


Завршни радови на постављању далековода до Малог Црнића     

11. децембра 1953. Почело је извођење завршних радова на постављању далековода од Пожаревца до Малог Црнића. Финансирање ових радова преузело је предузеће ,,Житопромет“. Далековод ће омогућити електрификацију 17 села у Пожаревачком срезу.


Смењен уредник који  је наљутио Кнеза Милоша                      

12. децембар 1834. – Одлуком кнеза Милоша, смењен је са места главног и одговорног уредника „Новина србских“ Димитрије Давидовић. Смена је уследила јер је Давидовић наљутио кнеза Милоша објављивањем вести да је Кнежеић Милан тешко болестан. За новог главног и одговорног поставио је Лазара Теодоровића.


Последња улога Крсте Радовановића

13. децембра 1948. – У Градској народној болници у Пожаревцу у 51. години живота умро је Крста Радовановић, глумац пожаревачког Градског народног позоришта. Последња улога била му је у комаду ,,Станоје Главаш“ у лику Турчина.

  Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content