2019-05-11T10:39:49+02:00 11. маја, 2019. 10:39 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                         Одлазак доброчинитеља Саве А. Јовановића                   

5.мај 1906. – На овај дан преминуо је Сава А. Јовановић, трговац и задужбинар који је рођен 1842. године. Сагледавајући реалне проблеме у образовању он је тестаментом 1906. завештао 20.000 динара за изградњу школске зграде на земљишту на коме се данас налази ОШ „Свети Сава“, а некада „Његош“. Такође је у тестаменту навео да поклања стамбену зграду у којој је становао (бивша штампарија ,,Просвета“), два локала на некада Пилићарској пијаци, пет 5 локала у Дубровачкој улици (данас Табачка чаршија), једну пекару и два локала наслоњена на пекару, Велику зграду на Малој пијаци у којој су се продавали млински производи из млина „Жив.Т. Величковић и синови“ из Кличевца и још пар локала до угла Таковске улице.


                                                                  Рођен др Војислав Дулић

12.мај 1900. –У Брежане, селу у близини Пожаревца, рођен је др Војислав Дулић, генерал мајор санитетске струке који је Медицински факултет завршио школске 1931/1932. и као лекар радио у Пожаревцу. Године 1940. прекида специјализацију из области дечијих болести и одлази у партизане. Био је носилац Партизанске споменице и више ратних одликовања. Умро је 1953. у Београду.


 План изградње кафане „Браћа Симић“

15.мај 1887. Пожаревачки инжењер Емануел Чермак урадио је план изградње познате кафане ,,Браћа Симић“ по коме је објекат требало да се заврши за пар месеци. Кафана се налазила у Горњој мали на плацу скоро у центру вароши, који се граничио са пијацом и на коме се налазио ,,Аџин бунар“. Као и све кафане у вароши и ова је мењала власнике и назив. Својој сврси служила је скоро 80 година, а у пролеће 1968. је срушена под називом кафана ,,Морава“.

                                                                                                                    Припремио З.Стокић