1 strana_Layout 1Путем ове рубрике, недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

images                                                               7.4.1921. У ПОЖАРЕВЦУ ЈЕ ОСНОВАНО „КОЛО ДЕВОЈАКА“. Oснивач је била Лепосава М. Павловић (1865-1932), велики добротвор, супруга познатог и дугогодишњег окружног инжењера Милосава Павловића, који је пројектовао први Дом женске дружине (друштва) у Ул. Александра Николајевића (данас улица Лоле Рибара). Зграда и данас постоји. Ту је данас средња Медицинска школа.

Dr_Nikola                               12.4.1915. У ПОЖАРЕВЦУ ЈЕ ОД ПЕГАВОГ ТИФУСА УМРО ДР НИКОЛА ХАЏИ НИКОЛИЋ, први гинеколог у Србији. Рођен је у Пожаревцу, Медицински факултет је завршио 1882. у Берлину. Доласком у Србију запошљава се у Општој државној болници у Београду и тај период се може сматрати почетком специјалистичког рада у гинекологији и акушерству. Објавио је 24 рада. Током балканских ратова ради у пожаревачкој резервној војној болници, као хирург, а маја 1913. прешао је у Зајечар, потом у Петровац на Млави. У марту 1915. премешта се за Пожаревац. На путу се разболео, а када се јавио на дужност распоређен је на оделење пегавог тифуса у пожаревачкој војној болници. По чину је био санитарни мајор.

KostaCukic                                                           13.4.1826. РОЂЕН ЈЕ У КАРАНОВЦУ (ДАНАШЊЕ КРАЉЕВО) КОНСТАНТИН КОСТА ЦУКИЋ, др филозофије, највећи економиста кога је Србија имала, министар финансија, в.д. министар просвете и професор на Лицеју. Заједно је са управником државне ергеле у Пожаревцу, Агом-Јефтом Стојановићем, предложио кнезу Михаилу да се дотадашња добра ,,Морава“ преименују у ,,Љубичево“ у спомен на кнегињу Љубицу, кнезову мајку. Дана 20.5.1866. тај предлог је усвојен.

kojni 26.4.1892. ПОСЛЕ ЂУРЂЕВДАНА, У ПОЖАРЕВЦУ СУ ОДРЖАНЕ ПРВЕ КОЊИЧКЕ ТРКЕ. Изложбу коња и трке пратио је лично краљ Александар Обреновић. Трке су одржане на тркалишту) ,,Михајловац“. Стаза је била обележена са два стуба: полазни (Александров) и победнички (Михаилов). Помоћ у организацији Ђурђевданских трка, Дунавском колу јахача ,,Кнез Михаило“ пружили су Стални одбор Окружне скупштине Пожаревачког округа и Општина пожаревачка, која је издвојила 1.300 динара за предвиђене награде победницима у неколико тркачких дисциплина.

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content