АПЕЛ ИЗ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

Унапређење рутинске имунизације – допунска имунизација пропуштених годишта ММР вакцином  (пројекат СЗО са ИЈЗ Србије од октобра 2022 до фебруара 2023. године)

Претходну, 2021. годину, карактерише најнижи обуват ММР вакцином (74,8%) у последњем двадесетогодишњем периоду у Србији, нижи од обухвата постигнутих у периоду 2014-2016. године који су за последицу имали епидемијско јављање малих богиња. У Браничевском округу обухват ММР вакцином је у 2021.години био 82.7 % а у граду Пожаревцу 75.7%.  Уколико се овакав тренд настави, веома велики ризик је за појаву оболевања од малих богиња у епидемијском облику. Како је обухват ММР вакцином и у 2020. години био у појединим општинама низак  неопходно је покретање свих механизама у циљу побољшања обухвата кроз допунску вакцинацију невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце.

Разлози за пад обухвата односе се на одбијање вакцинације од стране родитеља из различитих, често необјашњивих разлога, страх од нежељених реакција након вакцинације посебно од аутизма када је ММР вакцина у питању, утицај друштвених мрежа, медија и непосредног окружења, утицај религиозних схватања, недостатак непосредне комуникације са изабраним педијатром, недостатак здравствено-васпитног рада када је имунизација у питању итд.

Међутим, у претходне две године најснажнији утицај на пад обухвата имунизацијом имала је пандемија ковида 19, како због ангажовања педијатара у амбулантама за лечење оболелих тако и због кадровске и просторне реорганизације педијатријских служби која је била спроведена због вакцинације против ковида 19. Зато је неопходна хитна реакција надлежних институција у смислу приоритизације рутинске имунизације, допунске имунизације све невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце узраста до навршених 15 година у свим административним јединицама, а посебно оним са обухватом испод 85%. 

Центар за контролу и превенцију болести 

Специјалиста епидемилогије                                                                      ВД директора

др Милорад Сарић                                                                                 др Ана Др Јовановић

Share.

Comments are closed.

Skip to content