У ресторану „Извор“ у Пожаревцу у четвртак, 15. новембра одржаће се манифестација “Вече младог вина – Божоле”. Манифестацију организује “Клуб винара и виноградара Пожаревца” под покровитељством ресторана „Извор“. Циљ је да се окупе произвођачи и уживаоци вина како би се обележио Светски дан младог вина. Божоле, или како се још у Србији зове сватовац, представља младо вино добијено од овогодишњег приноса грожђа посебним технолошким процесима у којима вино задржава све своје воћне ароме, без претеране количине танина, са мало заосталих шећера.

Божоле је француско вино и потиче из истоименог места у околини Лиона у покрајини Бургундија. Ово младо вино, кажу познаваоци, прија свима, како врсним енолозима, тако и онима који га први пут пробају. Због специфичног начина производње ово вино се пије тек шест недеља након бербе. Износи се на тржиште трећег четвртка у новембру и пије се до Божића.

 Сви љубитељи вина и винске културе позивају се да присуствују манифестацији уз котизацију од 1000 динара. Поред предавања о божолеу, котизација покрива  вечеру и дегустацију младих вина произвођача са овог региона.

Заинтересовани за „Вече младог вина – Божоле“ могу резервисати своје место на бројеве телефона:  0638026014 -Бојан Живадиновић, потпредседник Клуба винара и виноградара и 0655243997 -Никола Томић, потпредседник Клуба винара и виноградара Пожаревац.

Share.

Comments are closed.

Skip to content