Проглашењем награђених филмова, синоћ је у Центру за културу Пожаревац отворен „Арт фест“, новопокренута филмска манифестација у оквиру које се приказују дела тематски оријентисана ка уметности и уметницима.

Како се уз Пожаревац  „Арт фест“ одржава у још пет српских градова, у сваком заседа независан жири награђујући равноправним признањима остварења која зраче оригиналношћу, хуманошћу, универзалношћу и историјским вредностима. Пожаревачки жири чинили су професор и филмски аутор  Никола Лоренцин, филмски критичар Горан Јовановић и филмски аутор и продуцент Жељко Јовановић који су донели одлуку да награде дела: „Маестро“ Бошка Милосављевића, „Од зрна до слике“ Бранка Иштванчића, „Живот иза завесе“ Душана Стојановића и „У завичају после смрти живети“ Игора Чолака. Посебне дипломе за сликарство и животне приче које на импресиван начин кореспондирају са филмским језиком припале су Наоду Зорићу и Софији Јечини.

Образложење о наградама које додељује Пожаревац, саопштио је члан жирија Горан Јовановић, док је диплому Софији Јечини уручио Дејан Крстић, члан Градског већа чији су ресор Нво, култура и информисање. Из оправданих разлога као и због превентивних мера против Ковида 19, остали награђени нису присутвовали додели награда.

Потом су приказана остварења „Живот иза завесе“ Душана Стојановића, „Маестро“ Бошка Милосављевића и „У завичају после смрти живети“ Игора Чолака.

У паузи између филмова публици се испред   Издавачке куће „4С“ Београд  обратио Витомир Теофиловић, који је говорио о Милутину Дедићу чија поједина дела је штампала ова кућа иначе, један од спонзора „Арт феста“.

 


Када је о „Арт фесту“ реч, по идеји редитеља Мирослава Бате Петровића покренуло га је Удружење грађана „Центар за герилски филм“ Београд, посвећен је искључиво филмовима о уметности а ове године одржава се у шест  градова: Београду, Ваљеву, Пожаревцу, Сремским Карловцима, Шиду и Сјеници. Ове године организован је такозвани „Нулти фестивал“, што значи да је „Центар за герилски филм“ као иницијатор одабрао филмове из постојећег арсенала последњих 10 година и тим програмом начинио генералну пробу будућег фестивала у шест српских градова. Стеченим искуством, расписаће се конкурсни позив за 2022. годину који ће бити регионалног карактера.

 


Пожаревачка публика у оквиру „Арт феста“ вечерас може видети филм Бранка Иштванчића о буњевачким наивним уметницима „Од зрна до слике“, потом остварење посвећено сликарки Софији Јечиној „У потрази за местом“ Мирослава Бате Петровића и дело „Катарина Ивановић“, причу о првој српској рококо сликарки коју потписују Снежана Миливијевић и Ђорђе Шибалин. Почетак пројекција је у 19 сати у Малој сали Центра за културу.

„Арт фест“ суфинансирало је Министарство за културу и информисање Републике Србије, значајну помоћ пружили су Издавачка кућа „4С“ Београд и Центар за културу Пожаревац, док је организатор за Пожаревац „Креативни филмски центар“.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content