Поводом 136 година од рођења српске глумице Живане Жанке Стокић, вечерас (24.јануар) ће у њеном родном Великом Градишту бити изведена представа „Пут великана“. Нa сцeни Културнoг цeнтрa Вeликo Грaдиштe у 19 сaти гостују чланови Удружења уметника „Артиста“ Београд, који кроз текст Бошка Пулетића, продукцију Тијане Вишковић и режију Весне Станковић изводе причу која се се одиграва дан пред смрт Бранислава Нушића када његови блиски пријатељи из света глуме долазе да га обиђу и орасположе. У комаду „Пут великана“ играју Бошко Пулетић као Нушић, Весна Станковић као Жанка Стокић, Лепомир Ивковић као Миливоје Живановић,Тијана Вишковић као Јаворка  Димитријевић и Соња Кнежевић као Љубинка Бобић.

Жанка Стокић рођена је 24. јануара 1887. године и са петнаест година бежи од куће са позоришном трупом Љубомира Рајчића – Чврге, док њена биографија бележи да јој је прва улога била Тереза у комаду „Брачне ноћи“. Као чланицина путујућих позоришних трупа 1911. године долази у Београд где бива запажена од Милана Грола, управника Народног позоришта на чијој сцени стиче нова искуства и доживљава славу, а током каријере успешно гостује у позориштима од Прага и Беча до Варшаве и Кракова. Посебан уметничко-пријатељски однос имала је са ингениозним Браниславом Нушићем који је стварајући комедију „Госпођа министарка“ у главној улози видео управо Живану Жанку Стокић. Упркос слави на позоришној сцени и радио програмима, живот је није мазио. Уз дијабетес од кога је боловала, након Другог светског рата од нове комунистичке власти бива осуђена на осам година губитка националне части. Само неколико дана од вести да јој је казна укинута, преминула је 21.јула 1947.године у Београду.

У Раброву, месту где је одрастала, погинут јој је споменик и у њену част се одржавају позоришне свечаности на којима се уваженим драмским уметницима додељује плакета „Жанка Стокић“.

Представа „Пут великана“ рађена је у копродукцији Центра за културу Пожаревац, Града Пожаревца и удружења грађана „Артиста“ Београд.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content