СЕДАМ И ПО ДЕЦЕНИЈА НАЈСТАРИЈЕГ РЕГИОНАЛНОГ МЕДИЈА У БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУ 

        Четвртог маја ове године навршиле  су се четири деценије од смрти доживотног председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита. Преминуо је 4. маја 1980. године у Клиничком центру у Љубљани, а сахрањен у Београду. Медији су тада писали да сахрани присуствује 209 државних делегација из 128 земаља света. Био је то најпосећенији погреб неког државника у 20. веку, који је окупио представнике оба табора Хладним ратом подељеног света. 

         Годишњница  Брозове смрти била је повод за присећање историчара, али и целокупне јавности, његовог живота и личности. Бројне генерације некадашњих омладинаца, а данашњих грађана трећег доба, приликом помена Титовог имена не могу, а да се, поред осталог, не сете и чувених слетова младости који су се, у част председниковог рођендана, 25. маја одржавали у свим већим градовима Србије. „Реч народа“ је о једној таквој манифестацији у Пожаревцу, одржаној пре 44 године на Хиподрому, известио. 


            Киша која је ранијих година често пратила овај догађај, овога пута није омела извођаче и организаторе Слета.  Око 15.000 посетилаца, по лепом и сунчаном времену окупило се на пожаревачком хиподрому да присуствује величанственој манифестацији. Сам дефиле учесника наговестио је један леп доживљај и свако ко је дошао, није се покајао. Пет хиљада младића и девојака, понесених младошћу, у разнобојним костимима, изазивало је сваки час аплаузе, а стотине шарених балона и голубова, пуштених из руку најмлађих, прекривало је плаво небо изнад Пожаревца. 

          Организатори ове велике манифестације физичке културе, Савез организација за физичку културу и Удружење педагога физичке културе, били су до краја свесни велике одговорности у припреми једне овакве смотре. До детаља су све предвидели тако да је организација овогодишњег слета била беспрекорна.

           У име организатора присутне је поздравио Мирослав Станковић, председник Савеза за физичку културу који је истакао да је нарочито значајно што у приредби, поред ученика средњих школа, пионира, пионирки и омладинаца из месних заједница, учествују и припадници ЈНА. Све то говори о јединству младих, јединству њихових жеља и циљева. Присуство чланова клубова младих техничара, аеро-моделара, подмлатка Црвеног крста, извиђача…само је потврда тог јединства, рекао је Станковић. 

         После поздравних речи, учесници су се трудили да у најбољем светлу покажу оно што су у оквиру слета недељама увежбавали на својим часовима физичког васпитања и пробама. У импресивном букету полета и лепоте било је тешко издвојити најимпресивније вежбе и игре, па ипак треба рећи да се многима посебно свидела тачка гимназијалаца. Њихове вежбе биле су посебно синхронизоване. И други средњошколци оставили су снежне утиске. Ипак, највише аплауза, због своје спонтаности и одговорности да први пут пред публиком буду на висини, побрали су најмлађи. 

        Завршна слика слета увек буде најјача, па се то десило и овога пута. На терен се спустило десет падобранаца око којих су припадници ЈНА одмах направили круг, а око њих су ученици Гимназије формирали  велику звезду петокраку. И све то у најлепшим бојама. Тим симболом слет је завршен.

        Резимирајући утиске не можемо, а да не кажемо да никако нису били у праву они који су заговарали да се са слетом прекине јер је то превазиђена ствар. Хиљаде младих је и овога пута, учешћем на слету исказало своју снажну физичку спремност, зрелост и осећај припадништва. Слет је приредба која треба да живи, да се унапређује и обогаћује иновацијама. 

          На крају, хвала учесницима и организаторима на свему што су нам приказали и напорима које су уложили. Осећај је био изванредан, доживели смо нешто што је било изнад сваког очекивања…                                

                                                                                                                                               Д. Брковић    

Share.

Comments are closed.

Skip to content