Народна библиотека “Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, настављајући серијал занимљивих предавања, трибина и промоција, приредила је вече под називом  „Велики датуми из историје Пожаревца“, аутора др Мирољуба Манојловића. Велики број заинтересованих Пожаревљана у предавање је увела Татјана Живковић, руководилац Завичајног и Одељења старих и ретких књига, наглашавајући да је повод за овај скуп обележавање 300 година од потписивања Пожаревачког мира и 120 година од подизања споменика кнезу Милошу Обреновићу у Градском парку у Пожаревцу.

Мирољуб Манојловић, доктор историјских наука, на себи својствен и занимљив начин пренео је присутнима бројне детаље делећи их у три сегмента: Пожаревачки мир, боравак Кнеза Милоша Обреновича и његове породице у Пожаревцу и подизање споменика кнезу који и данас краси Градски парк града под Чачалицом. Публика је најпре имала прилику да се упозна са догађајима који су преходили великом европском мировном конгресу, познатијем у историји као Пожаревачки мир, околностима под којима се водио, али и поименице о учесницима преговора и потписивања овог важног документа. Манојловић је у другом сегменту описао како је доласком кнеза Милоша у Пожаревац, варош од запуштене турске касабе доживео преображај како у сегменту урбанизације, тако и развоја трговине и занатства, али и постао друга српска престоница. Имајући у виду да је уз поменуто, Милош допринео оснивању Првог нахијског суда 1821,године , основао прву војску 1826., направио прву војну болницу, подигао цркву а имање Морава, касније Љубичево поклонио држави за ергелу и учинио још много тога за Пожаревац, Мирољуб Манојловић је у трећем сегменту излагања изнео податке о иницијативи, подизању и чину откривања споменика великом Милошу, чији је творац био вајар Ђорђе Јовановић. Овом приликом чуле су се бројне анегдоте везане за кнеза и Пожаревац из тог доба, али и појашњење појединих шаљивих заблуда, првенствено везане за правац у коме Милош Обреновић на споменику упире прстом и ону о настанку затвора у Забели.

Одломке из књижевних дела која су темом везана за ове догађаје, говорио је глумац и Драгиша Живадиновић, док је вече употпуњено пројекцијом документарног филма “Пожаревачки фрагменти“ за који је сценарио написао Слободан Стојановић.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content