Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски најављује низ новина за 2023. годину, од чега издвајамо уређење Првомајске улице у Костолцу у модерну саобраћајницу, потпуну реконструкцију градског парка, наставак топловода ка Острову, даље уређење путне инфраструктуре и припреме за градњу затвореног базена. 

Градска општина Костолац у буџету за 2023. годину располаже са 392 милиона динара, међутим, преко Града Пожаревца, кроз разне делатности и инвестиционо одржавање добиће још 427,5 милиона динара, тако да се укупно рачуна на 820 милиона динара.

ТРЕЋИНА НОВЦА ЗА КАПИТАЛНА УЛАГАЊА

 

Серџо Крстаноски

 – Година 2022. једна је од највећих када су у питању капиталне инвестиције. Реализовали смо све капиталне пројекте и наставићемо тако и у 2023. години. Костолац се дефинитивно мења, гради и уређује, каже Крстаноски и додаје:

– Крећемо у решавање центра и његово сређивање, односно стварање бољих услова за живот. Биће нам потребни готови пројекти и решења за извођење радова, на чему се у Градској општини Костолац ради, тако да очекујемо да ћемо завршити можда три највећа, капитална пројекта за нас.

Велико улагање у овој години биће уређене Првомајске улице, чији се почетак градње очекују у јуну. За ту намену биће издвојено 68,8 милиона динара:

Изградња саобраћајнице у Првомајској улици је кључна инвестиција за 2023. годину. Комплетан саобраћај ићи ће преко те улице. Биће то главна саобраћајница, која ће са изградњом кружног тока променити слику центра Костолца.

– Ширина улице биће 13 метара, а дужина 300 метара. Коловоз ће бити 6 метара и планирана је стаза за пешаке и бициклисте, као и осветљење лед расветом. Та ће улица спојити четири костолачке улице, Николе Тесле, Вељка Дугошевића, Карађорђеву и Боже Димитријевића. На тај начин ћемо растерити Трудбеничку улицу, која је сада главни улаз у Костолац.

Пројекат уређења Првомајске улице

Најављује и реконструкцију градског парка са пешачко – бициклистичком стазом у дужини од 460 метара, у вредности од 84 милиона:

– Друга велика инвестиција је уређење пешачко бициклистичке стазе у градском парку дуж некадашње пруге, 460 метара дужине и 3 метра ширине. Парк је подигнут 1954. године и потребна је његова комплетна реконструкција. Биће постављено 30 нових парковских клупа, 132 лед светиљке, столови за шах, ново игралиште за децу и низ других садржаја. Урбанистички пројекат је готов, чекамо решења и реално је да реконструкција почне у другој половини следеће године.

Пројекат уређења градског парка

Пројекат уређења градског парка

 

Пројекат затвореног базена

Трећа велика инвестиција је изградња затвореног базена. Почетак градње планиран је за 2024. годину, с тим да се пројектна документација уради ове године. За ту намену потребно је обезбедити око 240 милиона динара, а планирана су два базена, један димензија 25 са 15 метара и други, за децу, димензија 15 са 8 метара.

Ове године биће настављена изградња топловода према селу Острово, које једино у овој Градској општини нема решено питање топлификације. У буџету је за нових 700 метара трасе обезбеђено 40 милиона динара. Са радовима се тренутно стигло до уласка у насеље Плажа.

ОДРЖАВАЊЕ ПУТЕВА И НОВИ ТРОТОАРИ

За одржавање путева и ојачавање коловоза планирано је 40 милиона. Реч је о улицама у којима је регуслиана комунална инфраструктура:  Милоша Обилића, Десанке Максимовић, Светосавској, Краља Милутина, Ђорђа Вајферта, Колубарској први део, Хајдук Вељковој, Саве Ковачевића, Вељка Дугошевића, Рударској други део и 8. марта први део.

– Поплочавањем тротоара у Улици Вељка Дугошевића, у дужини од 400 метара, уређен је центар Костолца. Плани је да ту улицу средимо од изласка из Старог Костолца до уласка у Костолац и даље према Кленовнику и тако их повежемо уз пратећу бициклистичко – шетачку стазу, каже председник Крстаноски.

Због проблема са водоснабдевањем Острова, где је пресушила једина артерска чесма са здравом водом, Крстаноски је најавио бушење новог бунара у том селу.

ЈОШ 427,5 МИЛИОНА ИЗ ТРАНСФЕРА

Анализирајући буџет за 2023. годину, наглашава да ће се поред поменутих скоро 400 милиона, у Костолац  кроз разне делатности и инвестиционо одржавање слити и додатних 427,5 милиона динара, тако да се укупно рачуна на 820 милиона динара:

 – Поред директног трансфера, издвајају се и додатна средства у износу од 427, 5 милиона динара. Она се реализују преко Градске управе Града Пожревца. Када се саберу директан и индиректан трансфер, укупан буџет Градске општине Костолац је 819,7 милиона динара. Од тог износа, битан део је капитални трансфер од 126 милиона динара. Поред тога, по програму за унапређење услова живота и средстава накнаде за минералне сировине за 2023. годину, а преко Управе Града Пожаревца, планирано је 68, 7 милиона динара, која ће бити усмерена претежно на афалтирање Првомајске улице у центру Костолца, објашњава Крстаноски.

Према програму за унапређење саобраћаја за 2023. годину, такође преко буџета Града Пожаревца, планирано је 15,9 милиона динара за асфалтирање Лењинове улице у Петки, уређење зоне код школе у Старом Костолцу и израда референтног система мрежа општинских путева и улица у Костолцу.

Од дотације Електропривреде Србије финансираће се радови на рехабилитацији, асфалтирању улица и поплочавању тротоара и стаза у износу од 36 милиона динара. Планирана су и средства која се реализују преко Градске управе Града Пожревца за израду и допуну плана генералне регулације Костолца, тачније израду техничке документације за изградњу Првомајске улице.

Такође су поред трансфера, по Одлуци о буџету, за Градску општину Костолац планирана и средства  за одржавање јавних зелених површина, одржавање јавне расвете и канделаберске расвете, замену оштећених мобилијара и јавну хигијену, као и за Одељење библиотеке, одељење Основне музичке школе, Одељење Центра за социјални рад и огранке јавних предузећа „Комуналне службе“ и „Водовод и канализација“.

Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content