2020-09-07T22:08:57+02:00 8. септембра, 2020. 06:06 |

Велики спектакл (Објављено 11. септембра 1964)

Од првих Љубичевских коњичких игара одржаних 1964. године у Пожаревцу, прошло је 56 година. Ове,  2020. на реду су 57. Игре  које су одавно превазишле локални и регионални значај  и постале републички бренд. Пожаревљани и Љубичевци памте да су сваке нове биле боље, посећеније и богатије од претходних. Овогодишње  су,  због пандемије, остале без тих атрибута а аплаузи и подршка јахачима и  љубичевском витезу  изостали, јер  су се такмичења, у интересу здравља,  одвијала без присуства гледалаца.  Здравље је, ипак најважније.  За нове  спектакле, надамо се, биће шанси у скорој будућности.  До тада „Реч народа“ ће подсећати  на значајне догађаје из прошлости какав је и велики спектакл који се 1964. године збио у Пожаревцу у част племените животиње – коња и  коњичког спорта.


         У Пожаревцу су 4, 5. и 6. септембра одржане прве Љубичевске коњичке игре које су, поред Пожаревљана привукле и велики број гостију са стране. Пожаревац никад празничније није изгледао него у овим првим септембарским данима. Окићен заставама, пригодним паролама и паноима обећавао је велики догађај. 

Посетиоци првих Љубичевских игара на хиподрому

       Већ уочи отварања Игара, крај  велике потковице у Љубичеву прошле су десетине и десетине возила из Београда, Смедерева, Чачка, Бања Луке, Ниша, Новог Сада и других места. Другог и трећег дана прошле су их стотине.

        Пожаревац је имао чиме да дочека госте. Припремљен је низ занимљивих приредби у граду и на Хиподрому. Поменућемо забавно-хумористичку приредбу на Стадиону малих спортова, Фестивал у Љубичеву крај Моравске лагуне и забавно вече са учесницима Балканијаде, али изнад свега такмичења која су одржана на хиподрому на коме се у петак и суботу, 5. и 6. септембра нашло близу 50.000 Пожаревљана и гостију. 

        Свечаност отварања ЉКИ одржана је на новом Тргу Радомира Вујовића у присуству око 15.000 Пожаревљана и гостију. Игре је отворио Милорад Арсић , председник Организационог одбора који се осврнуо на значај ове туристичке организације и позвао почасног војводу од Љубичева, Миливоја Живановића, познатог драмског уметника да прочита указ Кнеза Милоша о оснивању Ергеле у Љубичеву, преда знамење Игара и изврши смотру 1.030 коњаника, учесника такмичења. Дефиле се кретао улицама Лоле Рибара, Моше Пијаде, Јована Шербановића, Маршала Тита, преко Трга ослобођења, Вељка Дугошевића и Немањином. Коњаници су бурно поздрављени од великог боја грађана. 

Мида Петровић -Витез на челу колоне првих вишебојаца

      Свечаности отварања на украшеној трибини присуствовале су јавне личности Трифун Николић и Богољуб Стојановић, чланови Извршног већа Србије, Бранислав Стојановић, потпредседник Привредне коморе Србије, Момчило Драговић, секретар комитета Савеза комуниста, Воја Дулић, председник Општинске скупштине, Света Божић, секретар Општинског комитета Савеза комуниста, Влада Зељић, председник Општинског одбра ССРН …

       Петог и шестог септембра Љубичевске коњичке игре пратили су Светислав Стефановић, председник Одбора за унутрашње послове Савезне скупштине и Влада Зечевић, савезни посланик. 

ПОЧАСНИ ВОЈВОДА МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ О ПРВИМ ИГРАМА:  

                                            Приредба какву Србија није видела!

-Импресије су велике! Био је то спектакл какав се до сада није видео у ужој Србији. Запазио сам да је одушевљење народа било огромно, а организација једне туристичке манифестације, беспрекорна. Све је било на свом месту и све је веома успешно изведено…Мислим да су „Љубичевске коњичке игре“ приредба која је надмашила све остале. Нека тако буде и убудуће, и још боље!…

Угоститељство у Пожаревцу је данас, први пут откад ја памтим, на завидној висини. Било је дивно гледати младе девојке у стишкој ношњи, које уз љубазне и крајње гостопримљиве и услужне манире, услужују хиљаде гостију…Читав град је одисао и сваки у свом сектору утркивао се да се понаша што боље… Уосталом, нама Пожаревљанима то лежи у крви. Ми смо увек били добри домаћини. Такви ћемо и остати. Зато, нека живе и бујају Љубичевске коњичке игре, рекао је поред осталог, легендарни Миливоје Живановић.

        Трећег дана такмичења на Хиподрому је одржан  „Љубичевски вишебој“ који је окупио десетак најбољих каскадера и коњаника из целе земље. Најбољи резултат у вишебоју постигао је Мирослав Буковчић, члан Коњичког друштва „Вељко Дугошевић“ из Пожаревца, који је на тај начин освојио и звање витеза Љубичевских коњичких игара. Миливоје Живановић, почасни војвода предао је Буковчићу знамење и „Златног коња“, прелазни трофеј Игара. 

       Крај велике коњичке приредбе на Хиподрому озваничиле су фанфаре.

                                                                                                                                                                    Р.Н.