ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ ВЛАДИМИР ШТРБАЦ

У осврту на 2022. годину, председник Штрбац је као најважнију одлуку донету на седници Скупштине издвојио буџет општине за 2023. годину као и сет одлука који се односи на измену планске документације, на различите начине тичу непокретности у својини општине Велико Градиште, затим на планове пословања, јавна предузећа и установе и веома значајну одлуку која се односи на популациону политику и побољшање услова популационе политике коју општина спроводи.

B.Штрбац

-Одржан је велики број седница радних тела кроз која претходно пролази већина одлука пре Скупштине, рекао је истакавши и активности Савета за финансије и Савета за комунална питања и урбанизам. Такође смо спровели одлуку у организацији СКГО на тему  „Етички кодекс функционера локалне самоуправе“ и истакао бих чињеницу да смо у сарадњи са председником општине и одељењима узели учешће у раду у изради Плана развоја наше општине.

Како веома значајну, Штрбац је истакао реализацију и имплементацију пројекта Е-скупштине када су Општина, Скупштина и Општинска управа започеле увођење принципа доброг управљања на локалном нивоу чиме се тежи да целокупан рад општине пређе у електронску форму.

-Нама електронска скупштина јако пуно значи у унапређењу рада Скупштине, не само да олакша припрему материјала већ, са друге стране, олакша рад и одборницима као и рад скупштинских радних тела. Такође, е-скупштина оптимизује припрему материјала, доставе материјала, а истовремено уводи једну дозу транспарентности и поштовање владавине права и ефикасност у раду саме Скупштине. Вредност тог пројекта била је 20 милиона динара од којих је око 10 милиона обезбеђено преко Министарства државне управе и локалне самоуправе, а општина Велико Градиште партиципирала је са око четири милиона динара.

За ту сврху набављено је око 35 јединица за гласање, посебно софтверско решење које генерише целокупну обраду података и израду одлука а, захваљујући овоме, отвара се могућност да се изради дигитални записник који се може публиковати и архивирати. Имплементиран је посебан систем за снимање седнциа тако да је уз помоћ робота-камера могуће обезбедити директни пренос. Набављени су и таблети и рачунари за 35 одборника и пет чланова Општинског већа чиме су максимално смањени трошкови и реализација седница.

-То су неке предности које смо као локална самоуправа добили имплементацијом пројекта који носи назив „Унапређење рада Скупштине увођењем е-скупштине“, напоменуо је Штрбац, истакавши да је то круна рада Скупштине на чему је посебно захвалио председнику општине као носиоцу политичке одлуке да се уложе тако велика средства и свим надлежним одељењима која су учествовала у раду.

Share.

Comments are closed.

Skip to content