ПЛАН РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ДО 2033. ГОДИНЕ

У оквиру процеса израде Плана развоја општине Велико Градиште за период од 2023. до 2033. године и јавне расправе о том документу, у Великом Градишту је одржан други састанак Партнерског форума . Поред председника Општине Драгана Милића, председника Скупштине општине Владимира Штрпца и генералног секретара Сталне конференције градова и општина Николе Тарбука, присуствовали су и представници Општинске управе, јавних установа и предузећа, привреде, невладиних организација и омладине.

       Нацрт Плана развоја израдио је Општински  тим у оквиру Програма „EU Exchange 6 – Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији“, уз подршку експерата Сталне конференције градова и општина (СКГО), а кроз процес консултација са тематским радним групама.

         На почетку састанка председник Општине Драган Милић истакао је да је План развоја општине један од најзначајнијих докумената  о раду и развоју локалне самоуправе.

         -Акценат је стављен на економски развој кроз мере које доприносе развоју туризма и пољопривреде као основним привредним гранама, али и унапређење малих и средњих предузећа у циљу стварања пословног окружења и смањења стопе незапослености на територији општине, унапређења социјалне заштите, бриге о породици и младима и у самом врху приоритета то је борба за повољнију демографску слику општине Велико Градиште, нагласио је Милић, указавши и на изградњу и конструкцију комуналне и саобраћајне инфраструктуре, унапређење енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије  и унапређење система доброг управљања.

         Неке од активности се већ реализују – марина, пристан у Раму, бициклистичка стаза Рам-Затоње, мере за ублажавање последица климатских промена, мере енергетске ефикасности, коришћење обновљивих извора енергије, подршка породици и деци кроз Школу родитељства, заштита Сребрног језера…Милић се захвалио Радној групи, Европској унији и Сталној конференцији градова и општина који су учествовали у изради Плана.

          Подсетивши на чињеницу да ова Општина  и Стална  конференција градова и општина имају бројне заједничке активности, секретар СКГО Никола Тарбук истакао је да је ове године приоритетно оно што се ради у оквиру програма Exchange 6 који финансира Европска унија, а спроводи ова организација, у сарадњи са кључним партнерима као што су Министарство финансија, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Mинистарство за европске интеграције. Тарбук је навео и да СКГО тренутно, кроз програм Exchange 6, подржава 32 локалне самоуправе и да је Општина Велико Градиште једна од 12 локалних самоуправа којима СКГО тренутно пружа ову врсту подршке.

         Нацрт Плана развоја општине Велико Градиште до 2033, представила је Јасмина Штрбац, руководилац Одељења за локални економски развој Општинске управе.

         Основна порука са овог скупа је да је визија Плана развоја да општина Велико Градиште 2033. године буде препознатљива туристичка дестинација, савремена, здрава, чиста, економски развијена, пољопривредно оснажена и социјално одговорна према својим грађанима.

                                                                                                                Извор и фото:  Општина ВГ

Share.

Comments are closed.

Skip to content