У оквиру обележавања јубиларних 14о година Средње школе „Милоје Васић“ у Великом Градишту, протеклих дана је представљена монографија насловљена „Великоградиштанска гимназија 1879-2019.“

Монографија је резултат истраживања и прикупљања најзначајнијих података у вези са настанком и радом гимназије у Великом Градишту. Странице ове монографије, која је први пут написана у историји Школе, испричале су само делић приче о њеном животу, о њеним особеностима, успесима њених ученика и бројним активностима. Циљ истраживања био је упознавање шире јавности са чињеницама о гимназијском образовању у Великом Градишту, као и о образовном систему у Србији крајем 19. и током 20. века.

Историја гимназијског образовања у Великом Градишту подељена је на седам делова у којима су аутори Јасмина Живковић, Слободанка Цветковић, Весна Новковић и Зоран Ташић покушали да реконструишу живот школе, њене успоне и падове, њен рад и неке од највећих успеха.

Монографија је посвећена свим бившим ученицима и запосленима „Великоградиштанске гимназије“, као и свим оним добронамерним људима који су својим залагањем, на пуно разних начина, помогли да школа живи и успешно образује и васпитава ученике од 1879. године до данас.

На свечаној промоцији монографије, пред препуном свечаном салом школе, говорили су аутори Јасмина Живковић, Слободанка Цветковић, Весна Новковић и Зоран Ташић, као и рецензенти др Драгомир Бонџић, виши научни сарадник са Института за савремену историју и др Милица Тапавички Илић, виши научни сарадник са Археолошког института из Београда, која је иначе праунука Милоја Васића по коме средња школа у Великом Градишту од септембра 2018. године носи име.

Промоција монографије је једна од активности у години обележавања јубилеја – 140 година од оснивања гимназије у Великом Градишту. Уследила је  изложба слика бивших ученика школе који су данас академски сликари, као и садашњих ученика школе, отворена у понедељак, 27. маја. Данас следи и свечана академија у културном центру у Великом Градишту.

Share.

Comments are closed.

Skip to content