Ученици средње школе из Великог Градишта очистили су Сребрно језеро у оквиру Тrail cleaning акције. Основни принцип је да учесници покупе смеће које пронађу у току својих физичких активности у природи.

На Сребрном језеру  више од тридесет ученика сакупило је преко 60 џакова смећа, а циљ акције је био да се подигне свест о заштити животне средине и да се покаже колико појединци, уз мало добре воље, могу да учине по том питању. За организацију ове еко-акције заслужни су Милош Станојевић, пионир Trail cleaning-a у Србији, Спорстки савез Велико Градиште и Средња школа „Милоје Васић” из Великог Градишта, уз подршку пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“.

-Trail-cleaner је човек који иде по шумама и планинама и сваком стазом којом протрчи, очисти. Иако trail cleaning захтева физичку спрему, вишеструко је добар, јер апсолутно скреће фокус са свакодневних ситуација у којима се људи налазе. Ви сте усресређени на природу, радите нешто добро за њу, али истовремено радите нешто добро и за себе, рекао је Милош Станојевић.

-Можемо се похвалити тиме да наша општина важи за веома чисту, објаснио је Душан Бановић из Спортског савеза и додао: 

-Драго ми је што су деца из школе са нама, јер они треба да имају свест о томе да је бацање ђубрета у природи лоше и пренесу то на своје другаре.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи ГИЗ, подржао је ову еколошку акцију у циљу подизања свести о заштити животне средини и промоцији зеленог туризам у региону Доњег Подунавља.

Текст и фото: Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам”

Share.

Comments are closed.

Skip to content