2018-08-08T09:25:34+02:00 8. августа, 2018. 09:25 |

Велико Градиште: Признања појединцима, институцијама и колективима

Поводом Дана општине Велико Градиште, председник Драган Милић  уручио је признања појединцима, институцијама и колективима који су ствралаштвом допринели афирмацији и развоју Општине. Добитник Општинске награде у виду дипломе за афирмацију насеља је Месна заједница Чешљева Бара. Мештани овог села прикупили су 16.000 евра за асфалтирање сеоских улица, наставили радове на изградњи цркве Свете Тројице и прикупили за те потребе 80.000 евра. Реновиран је део Дома културе, уређени пољски путеви у дужини од два километра, припремљен терен за изградњу новог гробља и реконструисани споменици палим борцима у оба светска рата.

             У области хуманитарног рада и пољопривреде, награда је отишла у руке Светислава Радуловића из Дољашнице који је прошле године основао Групу грађана ради асфалтирања улица. Његовим ангажовањем прикупљено је више од 10 милиона динара и асфалтирано 80 одсто улица у селу. Део свог плаца уступио је за изградњу цркве. Бави се ратарством, воћарством и производњом меда.

               Ученик генерације Никола Кнежевић из Голупца, један је од најуспешнијих ученика у историји Средње школе у Великом Градишту. Вишеструки је првак Србије у области хемије. На Српској хемијској олимпијади за школску 2017/18. годину освојио је прво место и квалификовао се за Међународну хемијску олимпијаду. Представници Српске научне телевизије самоиницијативно су снимили и емитовали репортажу о Николи у серијалу „Знање Србије“.

             Одбојкашка екипа Средње школе у Великом Градишту три године за редом осваја титулу првака Србије. Протекле школске године побеђивали су на свим домаћим такмичењима, а на Светском првенству ученика средњих школа освојили су треће место.

             Весна Новковић, професор хемије из Великог Градишта, поред резултата у редовној настави успешна је и у припремама бројних ученика за такмичења. Круна њене досадашње каријере је успех Николе Кнежевића, вишеструког српског шампиона. У периоду када је била директор Средње школе ова установа је начинила корак напред у организационом и кадровском погледу. Школа је 2013. године оцењена максималном оценом у екстерној евалуацији Министарства просвете.

             Међу овогодишњим добитницима признања је и Атанасије Панић из Великог Градишта. Потомак је породице која је дала Солунца, члан је Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године. Са истомишљеницима формирао је подружницу у Великом Градишту пре 18 година, а од 2003. до ове године био је њен председник. Активно учествује у организацији обележавања значајних датума из српске историје.

             Награда за резултате у пољопривреди припала је Зорану Живковићу из Бискупља. Угледан је и узоран произвођач хране, обрађује више од 35 хектара земље и упоредо се бави узгојем јунади. У турнусу тови више од педесет грла.

            Ловачко удружење „Голуб“ из Великог Градишта основано је 2. августа далеке 1898. године и једно је од најстаријих у Србији. Газдује ловиштем Рамски рит на површини од 20.000 хектара и има 320 чланова распоређених у 13 сеоских секција. Ове године Удружење завршава реконструкцију ловачког дома, чија је површина 520 квадрата. Добитник је бројних друштвених признања.

„Доста смо учинили, још више очекујемо“

-Што се тиче привреде учињени су кораци на оживљавању неких предузећа, тако да се Млин комплетно сређује и требало би врло брзо да се стави у погон и упосли тридесетак људи. Воћњак у Острову на око 200 хектара има сталну потребу за око сто радника, а очекујемо да крену радови на изградњи електране на биљну масу у Пожежену. У току је процес продаје Фабрике уља. Доста очекујемо и од развоја туризма и мислим да се ту крећемо у добром правцу. Од отварања кампа Милоша Теодосића на Сребрном језеру у изградњи је неколико стотина нових апартмана и смештајних капацитета, што говори да интересовање за туризам постоји и да је све више гостију, како из земље, тако и из иностранства, пре свега из Румуније. Често кажем да смо привилеговани што се тиче места у коме живимо, јер имамо реке Дунав и Пек и Сребрно језеро… Све то и вредни људи, предуслови су развоја. Постоји велика спремност да преко пројеката прекограничне сарадње конкуришемо за европске фондове, да будемо на услузи инвеститорима и да помогнемо да се Србија што пре нађе у европској породици. Користим прилику да упутим позив свима који су заинтересовани за улагање капитала, посебно у туризам и аграр,  да су им врата наше општине широм отворена, рекао је овом приликом председник Општине  Драган Милић.

              Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу  последњих година даје велики допринос реализацији традиционалног Музичког фестивала „Царевчеви дани“. Наиме, у оквиру Фестивала организује се Летња академија народне музике, а учесници Академије гости су Дома ученика костолачке школе.

           За резултате у образовању награђен је Божидар Грујић из Великог Градишта. У периоду док је био директор ОШ „Миша Живановић“ у Средњеву, у матичној школи и подручним одељењима никли су нови објекти. Као директор ОШ „Вук Караџић“ у Мајиловцу успоставио је изузетно добру сарадњу са локалном заједницом, надлежним министарствима и сеоским срединама, а све у циљу стварања савремених услова рада, модернизације наставе, проширења школског простора и опремања наставним средствима.

            У области спорта добитник признања је Дејан Милановић из Великог Градишта. Протеклих година овај млади стручњак као одбојкашки тренер и педагог, допринео је значајним такмичарским резултатима младих селекција.

             Миодраг Ратковић, скаут ФК „Селта“ Виго, радом и залагањем допринео је да малишани из Великог Градишта и окружења на прави начин спознају значај овог спорта. Дао је допринос формирању фудбалског кампа у граду на Дунаву.

             Награђен је и привредник и велики хуманиста Новица Ивановић, власник фирме „Ивановић превоз“. Као донатор посебно се истакао током телевизијског серијала „Са Тамаром у акцији“.

             За хуманитарни рад признање је добила и Средња школа у Великом Градишту. Запослени и посебно ученици школе, промотери су добровољног давања крви и волонтери Општинске организације Црвеног крста.

             За резултате у пољопривреди награђен је Жељко Милетић из Печанице. Узоран млади пољопривредник, обрађује 230 хектара и узгаја житарице и индустријско биље.

             Плакета Општине Велико Градиште додељена је Фудбалском клубу „Селта“ из Вига“, члану шпанске Примере. Пре две године Општина Велико Градиште и ФК „ВГСК“ успоставили су сарадњу са Селтом из Вига. Резултат сарадње био је први зимски фудбалски камп, а потом и летњи камп у организацији поменутих клубова. На камповима су многобројни малишани учили од најбољих тренера млађих селекција Селте.