С. Зрилић, Ј. Симовић, Д. Милић, Д. Стојановић, Д. Стојановић
С. Зрилић, Ј. Симовић, Д. Милић, Д. Стојановић, Д. Стојановић

У Великом Градишту је 2. децембра одржана завршна конференција Пројекта „Едукација запослених у туристичкој привреди и формирање међународног медија центра за туристичку сарадњу“.

Пројекат спроводи  Еколошко друштво „Пинкум ВГ“ уз финансијску подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Општине Велико Градиште, у циљу боље регионалне сарадње на промоцији туризма.

Медија центар са седиштем у Великом Градишту, бавио би се информисањем грађана Подунавске регије и шире домаће и међународне јавности о актуелним дешавањима, манифестацијама и свим иницијативама, првенствено у области туризма. Истовремено, Центар би омогућио  размену најновијих информација са обе стране Дунава у области привреде, законских регулатива, медија, екологије, заштите природних ресурса, културних рута, као и могућност заједничке промоције и представљања на другим тржиштима.

-Основна идеја је да се све дешава у Великом Градишту, јер је општа процена да је ово место стратешки занимљиво и туристички атрактивно. Упоредили смо добре примере са оним што се дешава на терену, тако да је било прилике да се и практично у међувремену неке од тих ствари покажу као тачне. Велико Градиште нам је указало велико поверење тиме што је подржало наш пројекат, истакла је Светлана Зрилић, новинарка РТС-а, која је овом приликом са колегом Драганом Стојановићем презентовала резултате радионице и концепт рада Медија центра.

Говорећи о значају туристичког повезивања, председник Општине Велико Градиште Драган Милић је истакао:

-Тренутно на Сребрном језеру живи и ради преко 400 људи који су укључени директно у туризам (конобари, кувари, туристички радници, људи који издају собе) и индиректно, то су пољопривредни произвођачи који продају своје производе. Годишње имамо преко 120.000 ноћења и кроз Сребрно језеро прође 600 – 700 хиљада гостију. Очекујем да ћемо конкретизовати договоре са румунским партнерима, да поново проради брод на релацији Молдава  – Велико Градиште, јер наша општина има изванредну сарадњу и одрадила је низ значајних туристичких пројеката са румунским општинама Молдава, Херкулана, Темишвар, Лугош, Пожежено и у томе видимо нашу развојну шансу. Из тог разлога, сматрам да овај Међународни медија центар има перспективу. Са друге стране, надам се да ћемо са општинама Голубац, Мајданпек и Градом Пожаревцем реализовати нову идеју о оснивању јединствене туристичке организације која би се бавила туризмом на овом простору и са којом би заједнички наступали на Сајму туризма и презентовали наше потенцијале и у суседној Румунији, истакао је Милић.

Шеф Одсека за истраживање тржишта и туристичких производа у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Јасна Симовић истиче да је циљ Министарства  да се ови пројекти реализују уз подршку свих могућих фондова који постоје.

-Повољан географски и стратешки положај, богато културно – историјско наслеђе, археолошка налазишта, дају добар капацитет за међународну сарадњу, поготово за прекограничну сарадњу са суседном Румунијом и формирање једног заједничког туристичког производа на овој дестинацији, казала је Јасна Симовић.

О значају заједничког наступа на домаћем и иностраном тржишту говорила је директорка Туристичке организације Општине Велико Градише Дајана Стојановић, а на завршној конференцији су учествовали и румунски партнери.

                                                                                                       Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content