2019-05-27T22:58:04+02:00 27. маја, 2019. 22:58 |

Вељко Ракић

Вељко Ракић је матурант природно – математичког  смера у Пожаревачкој гимназији. Током школовања истакао се изузетним успехом како у редовном учењу, тако и показаним интересовањима за биологију и оствареном успеху на такмичењима. Ове године пласирао се на Републичко такмичење.  Показује и високу заинтересованост за енглески и француски језик, филозофију и психологију. Током школовања у Гимназији положио је ДЕЛФ А2, испит из француског језика. У овим предметима му се допада то што потенцијално могу да одговоре на многа егзистенцијална питања која га  интересују. Енглески воли пошто га генерално привлаче  страни језици и друге културе.

О својим интересовања каже:

-Још од малена, а поготово од мог поласка у 5. разред, показивао сам велико интересовање за различита научна питања, а посебно за питања која се тичу животињских врста и станишта у којима оне живе. Данас се успешно такмичим из биологије, а планирам да наставим своју ,,научну потрагу“ на факултету и можда једног дана допринесем научној заједници у пољу генетике или молекуларне биологије пошто је то нешто чиме планирам да се бавим у будућности.

         „Вељко је изузетно талентован млади човек кога краси ненаметљива амбициозност и неутољива жеља за истраживањем и знањем. Као веома посвећен, одлучан и вредан ученик који у свакој својој замисли и идеји истраје до краја, са лакоћом испуњава све захтеве редовне наставе и са великим ентузијазмом и иницијативом учествује у свим ваннаставним активностима. Вељко је посебно заинтерсован за биологију, али је показао и таленат за учење страних језика и учествовао је на такмичењу из енглеског језика где је постигао одличне резултате. Вељкова упорност, одлучност и организованост долазе до изражаја у свакој активности као и висок ниво опште културе и информисаности које овај ученик поседује. Самокритичност и аналитичност му омогућавају да јасно сагледа свет који га окружује и тако буде сигуран у себе и свој интегритет. Вељко је одлучан у реализацији својих циљева, стабилан и предузимљив. Као професор енглеског језика имала сам задовољство да га упознам, не само као свестраног и вредног ученика, већ и као искреног и ведрог младића и доброг пријатеља који је спреман да своју хуманост и доброту несебично дели са свима у својој близини“.

                        Данијела Стојановић, професорка енглеског језика

 

Родитељи сматрају да је „веома талентовано дете. Одувек је показивао интересовање за скоро све активности у школи и постизао одличне резултате“.

Ван школе воли да претражује различите интернет странице које се баве темама из популарне психологије и филозофије. Вељков хоби је  спортски плес.

„Шта Вељка чини посебним?  Начин на који воли биологију, на који учествује у активностима, како прикупља податке, аргументује, изводи закључке, примењује научено, предвиђа последице, даје решења.  Вељко поседује особину научне радозналости, он поставља питања, уради самостално експеримент да би доказао неку појаву, наведе пример, даје креативна решења, даје предлоге за израду проблемских задатака, учествује у реализацији истих, у  њега се има поверење, на њега се може рачунати увек, безрезервно.

Припремајући се за Републичко такмичење и полагање пријемног испита на молекуларној биологији, ишчекујући са радошћу одбрану изванредно написаног матурског рада  на тему: „Механизми еволуционих процеса“, захваљујем  Вељку на дивној сарадњи,  на најлепшим предавањима из еволуције и предивним годинама заједничког рада“.

                                          Бисерка Јовановић, професорка биологије

Планира да студира Биолошки факултет, смер молекуларна биологија и физиологија и верује  да ћу у већој средини, у Београду пронаћи више људи с којима дели иста  интересовања.

У Пожаревачкој гимназији највише цени слободу коју ученици уживају и поверење које им пружају професори.

                                                                                        Живкица Ђорђевић, педагог