2018-04-14T19:27:23+02:00 14. априла, 2018. 19:27 |

Ветеринарски техничари међу најбољима у Србији

Пољопривредна школа са домом ученика “Соња Маринковић” из Пожаревца, поред осталих, у свом програму четворогодишњег образовања има и смер  ветеринарски техничар.   За смер ветеринарски техничар влада велико интересовање ученика. При уписивању у први разред потребан је нешто већи број бодова него за остале смерове у Пољопривредној школи. Сваке године Школа уписује по једно одељење, односно по 30 ученика на овај смер.

О условима током школовања, др ветеринарске медицине Иван Милош, професор, каже:

-Наставни кадар чине пет доктора ветеринарске медицине, два дипломирана инжењера сточарства и два ветеринарска техничара који су сарадници у настави. То показује озбиљност у раду и врло висок ниво стручности, практичних и применљивих знања које ученици добијају. Један од најбољих показатеља колико се обраћа пажња и улаже у оспособљавање ученика у стицању знања су и резултати  постигнути протеклих година на републичким такмичењима свих пољопривредних школа Србије – ученика смера ветеринарски техничар. Ученици наше школе су били и прваци такмичења, а увек у пет најбоље пласираних у Србији. Такође, што је потврда квалитета наставе, је и податак да наши ученици у великом броју настављају студије на факултетима и високим школама и то са завидним успехом.

 

Упис у први разред

           У први разред Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ школске 2018 / 2019. године ће уписати по једно одељење од 30 ученика на четворогодишњим образовним профилима: ветеринарски техничар, пољопривредни и прехрамбени техничар.

Од трогодишњих образовних профила уписаће ученике на занимања произвођач прехрамбених производа, цвећар – вртлар, пекар и месар. На свако од ових занимања уписује се по 15 ученика.

 

Настава се обавља кроз теоријске часове у учионицама и стицање практичних сазнања, делом на школској економији и у школској ветеринарској амбуланти, али и у ветеринарским станицама и амбулантама широм Браничевског округа. Школска економија има све услове за практичну наставу – говедарски део са преко двадесет грла, свињарски део на коме је налази центар за репродукцију и обор за тов свиња, овчарски део са тридесетак грла виртемберг расе, као и пчелињак са десет кошница. Поред обавезних предмета, као што су болести животиња, основи хирургије и породиљство, постоји читав низ одличних изборних предмета, кинологија, спортско коњарство, болести пчела, патологија егзотичних животиња.

Школа са традицијом

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ има историју дугу 145 година. Ова средња школа у Пожаревцу промовише идеје, теоријско и практично знање на пољу пољопривреде и чува традицију кроз рад и унапређење пољопривредног потенцијала Браничевског краја. Школа изграђује свој идентитет и препознатљивост као и поверење родитеља и ученика кроз васпитно – образовни рад, организацију и услове рада:

-Циљ  наше школе, каже директор Видоје Вукашиновић, је да пружимо ученицима најбоље знање и да их спремимо за живот.

           Кроз теоријску и практичну наставу реализују се школски програми у добро опремљеним учионицама, кабинетима, лабораторијама. Практична настава се изводи на школској економији, ветеринарској амбуланти као и у фабрикама социјалних партнера.

 

      По завршетку школовања ученици ветеринарског смера Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ могу да наставе школовање, да раде као техничари или да стечена знања искористе на властитом газдинству.

                                                                                                                    Д.Д.