Проглашењем најбољег глумца и најуспешније представе, у Маузолеју Археолошког парка Виминацијум, у недељу, 29. августа, спуштена је завеса на трећи „Виминацијум фест – Митови стари и нови“.

                                                    „Златна фибула” за улогу Џенис Џоплин”

После одгледаних шест представа из Новог Сада, Приштине, Београда, Ниша и Птуја, стручни жири, који су чинили редитељка Снежана Тришић, продуцент Миран Хајош и сценограф Дарко Недељковић, одлучио је да „Златну фибулу“ понесу глумице Соња Исаиловић и Бојана Миловановић за заједничко тумачење улоге Џенис Џоплин у предстви „Ко је убио Џенис Џоплин“, Српског народог позоришта из Новог Сада. Награда „Виминацијум максимус“ додељена је представи „Шкофјелошки пасијон“ из Птуја.

„Виминацијум максимус“ додељена је представи „Шкофјелошки пасијон“

Награде је уручио градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа Фестивала Саша Павловић, који је истакао да је „Виминацијум фест“, за само три године свог постојања, на најлепши могући начин успео да покаже оправданост одлуке да буде покренут:

– Иако су раскошне кулисе, сценографија и прелепи објекти позоришних храмова мање важни од глумачког умећа, ипак је „Виминацијум фест“ један од оних сусрета који доказују да окружење може итекако да помогне. Мислим да о окружењу у коме се налазимо не треба трошити речи, јер је ово место које су људи давно одабрали да у њему живе, у њему се рађају, радују, тугују и умиру. Све те ставке у животу сваког људског бића описује и њиме се бави театар тако да смо сви помало помогли да, поред археолога, и сами допринесемо оживљавању Виминацијума. Посебно се захваљујем свим позоришним кућама које су учествовале ове године у стварању нових и подсећању на старе митове. Велико хвала и организаторима, свим људима који су својим знањем и умећем учинили да овогодишњи фестивал буде беспрекоран и у техничком смислу. Сматрам да је селекција и трећег „Виминацијум феста“ била без грешке, те сам уверен да се сви заједно радујемо и наредном, радознали кога ћемо тада видети на овој сцени, истакао је Павловић последњег фестивалског дана, приликом свечаног затварања.

 

У част награђених на завршној вечери одржан је концерт оркестра Центра за културу Пожаревац, „Гвардија“

Том приликом је селектор и уметнички директор Фестивала Михајло Несторовић, истакао да се Пожаревац учврстио на позоришној мапи Србије, те је Виминацијум фест постао део личне карте Пожаревца.

– Мало је градова који могу пружити овакав позоришни угођај. Надам се да сте уживали у овом јединственом сценском простору и амбијенту Арехеолошког парка Виминацијум.  Арена, домус и лимес чине јединствен сценски простор у коме се и глумци и публика осећају узвишено. Магија театра је успела да нас бар на тренутак отргне од реалности и приближи богињи Талији, која је била милостива у услишењу наше молитве, те смо имали четири магичне вечери позоришта на отвореном. Но, послала нам је и кишу како бисмо открили нове просторе Виминацијума. Навела нас је да верујемо у једну истину, а то је да је Виминацијум место у коме живи позориште. Нека ове игре трају, поручио је Несторовић.

     И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content