Археолошли парк Виминацијум од понедељка 27. марта до суботе 1. априла домаћин је студентима из Италије, Словеније, Хрватске, Кипра, Мађарске и Србије који ће под менторством својих професора, професионалаца и едукатора свакодневно правити и на новоуспостављену дигиталну платформу културне баштине „Cooltour“ постављати нове садржаје везане за Виминацијум.

– Циљ коме тежимо је проналажење квалитетног дијалога између стручњака у области културног наслеђа и младих, које данас жаргонски називају миленијалцима. Радом на овом пројекту доприноси се популаризацији и бољем вредновању културне баштине како са нашег, тако и простора партнерских земаља. Самим тим, показаћемо и себи и свету да културно наслеђе и млади у симбиози могу да учине друштво далеко квалитетнијим, каже Јелена Анђелковић Грашар са Археолошког института САНУ.

Рад и боравак више од 60 студената у Виминацијуму део је међународног европског пројекта „Cooltour“ – Миленијалци за културно наслеђе, а његов основ је промоција културног налсеђа међу младима, као и неговање дијалога између омладине и стручњака који управљају културним наслеђем. У оквиру боравка и рада студената у Виминацијуму, у среду 29.марта у Лимес парку одржаће се Округли сто на коме ће свој допринос дати уважени стручњаци из неколицине сродних области које прате пројекат.

„Cooltour“ суфинансиран од стране „Erasmus+“ програма Европске уније почео је 2022. године са циљем да зближи споменике културне баштине, универзитете и истраживачке центре, организације које се баве менаџментом у култури, стручњаке за комуникацију, студентске организације и омладину шест европских земаља.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content