2020-12-16T20:09:54+01:00 16. децембра, 2020. 20:09 |

Виминацијум : Откривени заштитници IV Флавијеве Срећне легије

Археолошко налазиште Виминацијум не престаје са изненађењима изнедреним испод површине земље. На пољу, недалеко од северне капије легијског логора, у непосредној близини скоро откривеног командног штаба римске легије, откривене су две скултуре лавова. Пронађене камене статуе представљају лавове у пуној снази, са разјапљеним чељустима и археолози су закључили да се не ради само о украсним фигурама, већ симболима – духовима заштитницима чувене IV Флавијеве Срећне легије. Ова легија је током Другог века нове ере била стационирана баш у Виминацијуму.

Претпоставља се да су скулпуре лавова који ричу стајале на капији легијског логора што је био обичај тог доба. Два виминацијумска лава симболисала су снагу IV Флавијеве Срећне легије.

Овим значајним археолошким открићем у римском граду Виминацијуму, престоници Горње Мезије стационираном крај садашњег Старог Костолца, вероватно се завршава 2020. година, али ко зна ?

У сваком случају, година је била веома богата за Виминацијум и донела је неколико веома занимљивих и значајних открића. Почетком пролећа археолози су пронашли гробове гностика и тиме доказали разноликост тадашњег становништва, затим су при ушћу Млаве у Дунав пронашли римску флоту од неколико бродова и  чамаца. Потом су откривени нетакнути оловни саркофази са неочекиваним садржајима, гроб ранохришћанског свештеника, командни штаб VII Kлаудијеве легије.

Заједничко истражиавње

Локалитет Виминацијума заузима површину од 450 хектара, а до сада је истражено тек 2 одсто, или како каже проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института Београд и АП Виминацијум, „пола и материјала има довољно за наредих 300 година ископавања“.

До сада су ископани и истражени остаци амфитеатра, водовода, купатила,  бројних радионица, војних и јавних зграда, храмова, базилика и других грађевина.

Екипе археолога на Виминацијуму у сарадњи са радницима Огранка „ТЕ-КО Костолац“ понекад наилазе и на неочекивана открића, попут скелета мамута или дрвених бродова, јер и простор овог локалитета постаје седиште нове привреде и живота. Прекопавања се понекад преклапају, и археолози настоје да Виминацијум истраже пре него што багери у потрази за угљем не стигну први.