2018-09-28T13:04:59+02:00 28. септембра, 2018. 13:04 |

Виминацијум после Лимес конгреса

Са др Миомиром Кораћем у обиласку

Светски Лимес конгрес који се одржава сваке треће године и окупља стотине археолога из целог света, 10. септембра је окончан у Археолошком парку Вимнинацијум. Ширење Римског царства и његове границе, успони и падови само су неке од тема о којима се разговарало на највишем научном нивоу.

  • Чекали смо три године на овај тренутак, од 2015. када смо добили организацију „Лимес“ конгреса у Инглштату. Сада, када је Конгрес завршен и када је све прошло добро, можемо да кажемо да смо задовољни и да није било тешко. Али, организација овако великог скупа ван урбане средине је прилично компликована. У Виминацијум је дошла археолошка елита која највише зна о римском устројству, римској војсци, граници и свему осталом везаном за Римско царство. Направили смо књигу утисака са Лимес конгреса и оно што су учесници, научници и археолози из целог света оставили, заиста нису само куртоазне речи већ искрено дивљење. Осим размене научних искустава, сазнања, контаката који су остварили, имали су прилике да виде наше културно богатство на које са правом треба да будемо поносни. Није у питању само Виминацијум у коме су боравили, већ смо им омогућили да виде културно наслеђе Србије из римског периода, Феликс Ромулијану, Сирмијум, Наисус, Јустинијану приму, Царичин град, али и праисторијски локалитет Лепенски вир, средњовековну тврђаву Голубац… Било је напорно обићи сва та места за седам дана, али је оставило изузетан утисак на њих, сабира после великог светског археолошког скупа проф. др Миомир Кораћ.

„Лимес“ конгрес је у Археолошком парку Виминацијум у Србији окупио око 600 научника из педесетак земаља света. Наредни скуп археолога биће одржан за три године у Холандији.             

            

          

ВИДИМО СЕ У БУДУЋНОСТИ

Учесници „Лимеса“ у Виминацијуму су, што је јединствено, били у прилици да осете легионарски начин живота у тек изграђеном, али потпуно аутентично реконструисаном легијском логору из доба када су на овом простору стишке равнице, у близини Дунава живели и чували границе царства римски војници. Капацитет изграђеног Каструма, реплике римског легионарског логора у коме су били смештени док је трајао Конгрес је 480 лежаја. Мада 12 пута мањи, у потпуности осликава прилике из времена из кога је реконструисан. Све собе су шестокреветне какве су некад и биле за легионаре, аутентичне уз додатни и неопходни комфор попут купатила, која траже савремени услови. Исто је и са трпезаријом и другим заједнички простором, опремљеним за презентације, радионице и учионице.

Камп „Виминацијум авантура“ у аутентичном окружењу Археолошког парка Виминацијум са свим његовим садржајима, није саграђен за један скуп. Чека га будућност едукативног кампа за децу узраста од 7 до 17 година, која ће током боравка овде учити кроз игру, дружити се уз физичке активности попут римских легионара, сналазити се, помагати једни другима. На располагању ће имати прави полигон са препрекама за обуку римских легионара.

 

  • Пуно тога не бисмо урадили да нисмо имали сарадњу „Електропривреде Србије“ која нам је дозволила и помогла да сачувамо локалитет, каже директор АП Виминацијум, др Миомир Кораћ. Идеја је да када једног дана овде нестане минерала, замена буде електропривреда која доноси посао. За 50, 60 година овде ће долазити да раде, примаће на стотине хиљада, милиона посетилаца и туриста из целог света. Ми ћемо у међувремену да наставимо археолошки да истражујемо и стварамо нове садржаје који ће генерисати нови посао за генерације које долазе.