Пожаревачка сликарка и калиграфкиња, Виолета Марковић, приредила је своју 14. самосталну изложбу „Симбиоза знакова“ у београдској Галерији „Art for all”.

Талентована сликарка, након низа српских градова, сада излаже у престоници, не без разлога. Београђани, као и многи други пре њих, треба да виде, како каже Биљана Милосављевић Пићурић историчар уметности, „заборављени свет“ који кроз своја уметничка дела чува Виолета Марковић.

            Она је калиграфкиња и чувар симбола, рекла је на отварању изложбе Биљана Милосављевић Пићурић:

            -Као комлетно изграђен стваралац, Виолета Марковић не види слово само као исказ, као покрет, већ као траг бесконачности и одраз вечности. Комбинацијом слова и мисли великих песника и просветитеља, уметница нас наводи на размишљање о времену иза нас и времену у ком живимо. Ова укрштена перспектива посматрања подједнако тумачи и врeме које је пред нама. Свесно или подсвесно значења симбола продиру у душу посматрача. Стога се може рећи да се Виолетина дела посматрају срцем. Она су приказ вредности егзистенције писма, умног и истинитог.

Осим дара, страсти и бескрајне стрпљивости према перу и потезу, љубави према калиграфији, Виолета Марковић као комплексна уметница симбола, бележи искуства своје генерације и предаје их будућим поколењима.

-Њени актуелни радови позивају посматрача да се упусти у сопствену чулну и духовну нарацију уз помоћ савремене калиграфије, односно путем умних изрека и игре линија који су у домену универзалних побуда данашњице, назначила је у каталогу који прати београдску изложбу Биљана Милосављевић Пићурић.

                                                                                            Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content