Пожаревачка сликарка и калиграфкиња Виолета Марковић овог лета излаже своје радове у две галерије, у Голупцу у Крагујевцу.

Њена самостална изложба, 24. по реду, отворена је 1. августа у Галерији модерне уметности у Голупцу. Изложбу је отворила директорка Народне библиотеке “Вељко Дугошевић” Марија Илић Живановић. Текст за каталог који прати изложбу, и овог пута припремила је Марина Радосављевић, историчарка уметности, кустошкиња Народног музеја Пожаревац. Између осталог,  у њему се каже:

Слике и објекти Виолете Марковић из последњег циклуса калиграфија наговештавају посматрачу свет сведен на основне ликовне и језичке елементе, линију, боју, слово. Марковићева се поиграла са узглављима, орнаменталним сегментима и пољима у којима смешта калиграфски текст. Она обликује слику на којој се примећује геометријска јасноћа, хармонија и, у њеном случају, употреба три неутралне боје са акцентом на додате црвену и златну. Једноставност и апстракција постигнути применом хоризонталних и вертикалних линија које формирају правоугаоне форме испресецане златним и црвеним тракама, као и пољима прожетим дамаск шаром, успостављају естетску равнотежу укрштањем супротстављених елемената.

Радови који су представљени у Голупцу припадају циклусу „Распони метафизичког бескраја“. Техника је акрилик на платну, као и у случају објеката израђених од медијапана у облику коцке и кутије, што представља потпуно другачију технику од оне коју је користила у класичној калиграфији. Тако је Марковићева мотиве класичне калиграфије преточила у слике на платну са чврстом геометријском конструкцијом.

Истог дана, 1. августа, у Народном музеју Крагујевац Виолета Марковић је представила своје радове у оквиру “Каравана уметности”. Изложбу је организовала Галерија АКСИОС из Београда. Иначе, Караван уметности је кренуо и из Пожаревца са првом изложбом која је била у Центру за културу. То је један крак “Каравана уметности”, други је кренуо из  Крагујевца, а трећи из Сремске Митровице. Замисао је да путујућа заједничка изложба афирмисаних ликовних стваралаца Србије под називом “Караван уметности” обиђе што већи број галерија широм Србије.

                                                                                                        Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content