Галерија Милене Павловић Барили и Народни музеј у Пожаревцу поставили су 3Д промоцију својих институција, са могућношћу даље надоградње у смислу постављања одредница са стручном литературом као упутства истраживачима, али и заљубљеницима у уметност и историју.

Управник Фондације „Миленин дом“ Љиљана Дабић истиче да је 3Д презентацију, односно виртуелну туру за посетиоце урадила Агенција „Abies sistem“ и поклонила Галерији и Народном музеју као допринос очувању и промоцији културног наслеђа које ове две институције поседују.

-У току је пројекат израде мултимедијалног водича који користи платформу „digital cultural places“ који је регионални лидер на подручју дигиталне презентације културног наслеђа, а користи се у смислу промоције културног наслеђа и у туристичке сврхе. Носилац пројекта је Народни музеј у Пожаревцу, а циљ пројекта је да се представе све културне институције на подручју Града, са акцентом на објекте који припадају Народном музеју и Галерији Милене Павловић Барили.Те две институције ће добити готов производ, аудио водич као и могућност преузимања текста са апликацијама на српском и енглеском језику, казала је Дабић.

Мултимедијални водич за Народни музеј је већ доступан на апликацији мобилне платформе, док ће исти за Галерију бити доступан до краја јануара наредне године.

Директор Народног музеја др Гордан Бојковић истиче да је сајт ове установе  зановљен како би био прегледнији и приступачнији млађим људима.

-Од радозналаца до људи који хоће да упознају нешто ново, људи који хоће да се сете родног краја на начин који је примерен млађој генерацији, да се заинтересују за културно благо и све оно што носи са собом, до савремених истраживача и оних људи који воле овакве ствари, све то могу имати испред себе. Пружа нам се могућност да прикажемо свих 50 хиљада предмета што би било немогуће да урадимо у реалном простору, рекао је Бојковић.

Овом приликом уручене су захвалнице донаторима 3Д презентације, представницима медија и Града Пожаревца

                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content