2021-09-07T15:07:16+02:00 7. септембра, 2021. 15:07 |

Више од 57.000 вакцинисаних на подручју Пожаревца

Како нам је потврдила директорка Дома здравља Пожаревац др Снежана Стојковић, број заражених корона вирусом се повећава. У периоду од првог до петог септембра, у Ковид амбуланти је било укупно 638 прегледа. Од тога су 373 првопрегледана пацијента. Међу њима су 142 позитивна налаза, а 51 пацијент је упућен у болницу ради процене потребе за хоспитализацијом.ПРИДРЖАВАТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЕРА

Др Снежана Стојковић

Докторка Стојковић објашњава да то говори о томе колико је порастао број позитивних и колико смо се опустили током лета. Морамо да подсетимо грађане да епидемија короне још није прошла и да је вакцинација једини начин да се заустави епидемија. Међутим, противепидемијске мере су исто толико битне. Пре свега, ношење заштитних маски у затвореном простору, чешће проветравање просторија. Такође, с обзиром да је кренула школска година, јако је битно да се ђаци старијег узраста заштите маском, да се прозори у учионицама чешће отварају, проветрава просторија и да се, уколико постоји могућност, старији од 12 година вакцинишу, што је препорука педијатара. Иста препорука важи и за просветне раднике који су у контакту са децом.

Наравно, додаје директорка Дома здравља, то је и препорука за све грађане који желе да се заштите од короне:

– Што се тиче вакцинације, ми смо доста успешни у односу на друге градове у Србији, али без обзира на досадашњи број, увек може да буде бољи обухват и у том смислу препорука је струке и Светске здравствене организације да се сви вакцинишу.

РАСТЕ ИНТЕРСОВАЊЕ ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ

До петог септембра вакцинисана је 57.341 особа на подручју Града Пожаревца, дакле, у Пожаревцу, Костолцу и припадајућим селима. Другу дозу вакцине примило је 25.509 лица, а трећу 2.511 грађана.

– Постоји већа заинтересованост за трећу дозу. Коју ће вакцину неко примити зависи од његове одлуке. Свака трећа доза је добра. Могу да наставе са вакцином коју су већ примили, а могу и да комбинују, после кинеске могу фајзерову и обрнуто, објашњава др Стојковић и додаје:

– Дом здравља у Пожаревцу има довољно кинеских, фајзерових и астразенека вакцина. На грађанима је, каже др Стојковић, само да схвате важност вакцинације. Теренске екипа Дома здравља раде вакцинацију и по селима и били су у Дому за старе, где је извршена ревакцинација. Такође, Служба кућног лечења иде код старијих суграђана да их вакцинише трећем дозом.

Вакцинација која је добро организована не омета процес рада у Дому здравља. Све службе континуирано раде. Захваљујући одобрењу Министарстава здравља, новим запошљавањем је број здравствених радника, лекара и медицинских техничара, у овом тренутку оптималан. Нови здравствени радници су примљени због повећаног обима посла и њима се уговор продужава до 31. децембр, што је правно омогућено новим кадровским планом.

Д. Деурић