На територији Градске општине Костолац регистроване су 23 спортске организације. Њихов број из године у годину расте оснивањем нових, посвећених пре свега деци школског узраста. Истовремено, Градска општина наставља да повећава укупна новчана средства за суфинансирање клубова, спортиста и све бројнијих спортских догађаја, тежећи утемељењу Костолца као спортског града.

  ПОДРШКА СВИМ КЛУБОВИМА 

Чланица Већа Градске општине Костолац задужена за културу, образовање, спорт, здравство и туризам Маријана Божић наглашава да Градска општина пружа подршку свим клубовима, пре свега финансијску, али и друге видове помоћи који се односе на обезбеђивање услова за обављање редовних активности, организовање манифестација и такмичења. 

Маријана Божић

– Новчана средства која се издвајају из буџета за суфинансирање спортских клубова, из године у годину, све су већа. У односу на 2017, када је буџет за суфинансирање спортских клубова износио 20 милиона динара, 2020. и 2021. године издвојено је 25 милиона, уз додатних 3,75 милиона динара, наводи Маријана Божић и истиче да је за 2022. годину планирано 30 милиона динара, како би се још више помогло спортским организацијама, што већи број деце пронашао одговарајући спорт и како би били остварени још бољи резултати.

– Све је то у циљу развоја спорта, посебно када су у питању деца школског узраста. Не постоји ништа боље од бављења спортом. Важно је да се деца правилно развијају, да изаберу прави спорт и наставе њиме посвећено да се баве, додаје Божић.  

КОСТОЛАЦ – СПОРТСКИ ГРАД

– Спортске и рекреативне манифестације које се одржавају на територији Градске општине Костолац имају велики значај за развој самог града. Поред спортског и рекреативног, оне су и забавног карактера, па доприносе и великој посећености, каже чланица Већа Маријана Божић, уз констатацију да ниједан спорт не може постати популаран без атрактивних манифестација и такмичења. 

– На тај начин, и спорт се развија и све више младих постаје заинтересовано за бављење спортом, додаје она.

У том смислу, од великог значаја за ГО Костолац је манифестација „Полумаратон, Костолац – Виминацијум“, односно „Трка легионара“.

– Одржава се од 2017. године, сваког септембра, и представља велики подухват организатора. Творац догађаја је Центар за културу „Костолац“, у сарадњи са спортским удружењем „Маратон тим Пожаревац“. Од 2019. године стаза постаје међународно сертификована од стране Интернационалне асоцијације маратона и уличних трка и Интернационалне атлетске федерације, истиче Маријана Божић и додаје:

– Ове године је одржан Пети полумаратон и Костолац је по први пут био домаћин Првенства Србије у полумаратону, што је од великог значаја. Оно по чему се „Трка легионара“ издваја од других је стаза која није кружна, старт је у центру Костолца, а циљ у Лимес парку археолошког налазишта „Виминацијум“.  Самим тим, ова манифестација доприноси и великој промоцији историјског знамења по којем је Костолац и познат. 

Маратонићи

Додатна драж је то што Полумаратон обухвата четири трке и тако окупља све генерације. То су „Трка маратончића“ за децу до 7 година, „Трка задовољства“ на 5 км, „Трка Виминацијум” на 10 км, и „Трка легионара“ и Државно првенство Србије, 21 км. 

Ове године, Полумаратон је у Костолац довео 550 учесника, што је више него дупло у односу на прву годину. То јасно говори колико је ова манфестација атрактивна, самим тим и значајна за Градску општину Костолац.

Спортска дешавања су се постепено умножавала, под окриљем Центра за културу „Костолац“ и уз подршку Градске општине Костолац. Нека од њих у 2021. години су Пети шаховски турнир, на којем је било 200 такмичара, потом, Државно првенство у женској  гимнастици, у организацији Гимнастичког савеза Србије и Спортске организације „Партизан“, приређен је Стонотениски турнир за ветеране. У оквиру манифестације „Костолачко лето 2021“, Центра за културу „Костолац“, организован је традиционални Турнир у рукомету на песку за жене, на плажи „Топољар“, као и Турнир у баскету 3х3, у сарадњи са Спортско кошаркашким удружењем „КОШ Костолац“.

Једна од манифестација која се такође показала као веома значајна, привукавши велики број учесника и публике, јесте Пливање за часни крст. Минуле 2021. године, није организована због пандемије вируса ковид – 19, али, у сарадњи са костолачком Црквом Светог Максима Исповедника, у току су припреме за њено одржавање  19. јануара. 

А. М. 

ПРОЈЕКАТ „КОСТОЛАЦ НА СПОРТСКО – РЕКРЕАТИВНОЈ МАПИ СРБИЈЕ“ СУФИНАНСИРА ГРАДСКА ОПШТИНА КОСТОЛАЦ

 

 

Ставови изнети у медијском садржају не изражавају нужно ставове органа који је подржао медијски пројекат. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content