2017-12-31T10:25:55+01:00 31. децембра, 2017. 10:25 |

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПОЖАРЕВАЦ: Знање и стандард

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу је једина државна акредитована високообразовна институција у Источној Србији. Основана је 1979. године и од тада, пуних 38 година школује електро, машинске и пољопривредне  инжењере. Традиција школе указује на квалитет наставе и образовања. На Високој техничкој школи до сада је дипломирало и добило звање инжењера преко 3300 студената. Диплома ВТШСС је призната у иностранству.

             Основне струковне студије трају 3 године и засноване су на Болоњској декларацији. По њиховом завршетку студенти постају струковни инжењери, стичу право уписа специјалистичких студија у трајању од једне године и када и то заврше постају  специјалисти – струковни инжењери.

             -Висока техничка школа струковних студија добила је 2017. године акредитацију на седам година, каже директор др Владан Ђулаковић. Раније су акредитације биле ограничене на пет година, али се то није показало као довољан период. У сваком случају ми имамо могућности да иновирамо наше студијске програме у складу са развојем науке.

             ВТШСС има и акредитацију осим за основне и специјалистичке студије и за мастер студије.

На школи у звању професора предају 23 доктора наука. У наставу је укључено 9 магистара наука, 1 специјалиста и 7 докторанада. Зграда школе просторно одговара извођењу наставе и добро је опремљена лабораторијама и савременим средствима за одговарајуће програме у области електротехнике, машинства, пољопривреде, прехрамбене технологије и заштите животне средине:

-Осим за образовање, у Школи бринемо и настојимо да обезбедимо и услове за бољи студентски стандард. Потребно је да се за потребе наших студената који долазе са подручја других крајева Србије, адаптира или сагради нови објекат за студентски дом капацитета до 80 лежајева. То би било добро и за студенте и за нашу установу и за Пожаревац, каже др Владан Ђулаковић.

                                                         Дипломци

              Висока техничка школа струковних студија два пута годишње свечано уручује дипломе студентима који су окончали своје студије. Први пут у априлу, на Дан студената, а потом 13. октобра када се обележава Дан школе. Ове године дипломе је добило 98 студената машинске, електро и пољопривредне струке. Студенти са највишим просецима на свим студијским групама добили су и посебна признања и награде. За 38 година постојања на Високој школи у Пожаревцу дипломирало је преко 3300 студената.

                                          ВАННАСТАВНИ ПРОГРАМИ

 

             Школа кроз различите програме настоји да студентима пружа и додатна знања примењива у пракси и раду који их очекују након дипломирања. Током трајања летњег и зимског семестра организује низ додатнихи занимљивих програма према профилу за који се школују, каже директор.

             -Дужи низ година Школа практикује да позива еминентне стручњаке из научних кућа и са института, из привреде и то се показало као добра пракса у едукацији студената јер несумњиво доводи до квалитетније наставе. Професорима такође омогућава да прате научна достигнућа и буду у прилици да размењују исуства и касније преносе сазнања студентима. Настојимо да студентима пружимо шире знање ван обавезне наставе које је примењиво и за студије и касније у пракси.

             Ван обавезне наставе током 2017. године на Високој школи у Пожаревцу организовано је и низ активности које употпуњавају улогу ове образовне институције. У фебруару је одржан Девети сајам етно хране и сирева Браничевског округа. После скромних почетака, на последњем Сајму окупили су се готово сви произвођачи са овог простора уз изузетно добру посету. У организацији Школе у мају је одржано саветовање под називом „Управљање ризицима“.  Опредељујући се за оваква и слична стручна саветовања, не само да додатно оспособљава свој наставни кадар и студенте већ у свом домену служи и широј заједници, указујући јој и припремајући је да, уздајући се у своје способности и коришћењем знања, решава и превентивно делује у реалним околностима. У овом случају у управаљању ризика попут елементарних непогода, пожара, могућих хемијских, еколошких и других опасности и ситуација. Пето саветовање је пратио и Зборник радова што је пракса овог скупа. У зимском семестру 2017 /2018. у новембру, Школа је за своје студенте пољопривреде и екологије организовала низ предавања са стручњацима Института за кукуруз „Земун поље“ и тако им омогућила додатна знања за посао којим ће се бавити по дипломирању.

             Ова високошколска установа има изузетно добру сарадњу са Инжењерском комором као и са Савезом друштава инжењера и техничара Пожаревац са којим организује и низ отворених програма доступних јавности у инетересу Града и средине у којој образује студенте.

Традиција и квалитет

               

          Висока техничка школа струковних студија Пожаревац основана је 1979. године и до данас је једина високошколска установа у Браничевском округу чији је оснивач Република Србија. Дугогогодишње постојање указује на традицију и квалитет у образовању.

                                      РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКАТА

              У току ове године настављено је са радом на пројектима које финансира Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Србије. Пројекат „Заштита шума од пожара“ се ради у сарадњи са Институтом за шумарство из Београда и обухвата подручја општина Жагубица и Нови Пазар. Успешно је завршен пројекат из пољопривреде који је водио професор Горан Ђорђевић. Тренутно је најактуелнија реализација пројекта прекограничне сарадње финасирана из предприступних средстава европског ИПА фонда. Висока техничка школа из Пожаревца и Факултет за шумарство и хортикултуру из Темишвара у Румунији реализују пројекат „germosave“ и односи се на очување генетског потенцијала аутохтоних сорти воћа и винове лозе шест општина Браничевског округа и три румунске регије. Пројекат треба да буде окончан до краја 2018. године.