Код Братинца је у току завршетак четврте фазе санационих радова и чишћења регулационог корита Старе Млаве у циљу заштите земљишта од деградације. Приликом обиласка радова 20. септембра, градски менаџер Митар Караџић је истакао да ће Град наставити редовно да издваја средства за одржавање регулационог корита.

-Ово је наставак радова на санацији старог корита Млаве које је Водопривреда Пожаревац започела још пре две године. Радови се и финансирају средствима Фонда за заштиту животне средине. Инвестиција је вредна око 72 милиона динара, а у плану је и пета фаза која ће обухватити подручје до КО Мало Црниће. Иначе, на основу уговора о заједничком улагању, Град Пожаревац обезбеђује средства, а Србијаводе пројекте и стручни надзор. Колико је делотворан овај пројекат може се видети на потезу између Бубушинца и Маљуревца где је санација завршена и где људи немају више проблема са подземним водама, рекао је Караџић. Он се захвалио мештанима на подршци и разумевању за пролазак механизације кроз парцеле и решавању правно – имовинских односа.

Према речима одговорног за извођење радова испред Водопривреде Пожаревац Вука Марковића, пројекат регулације корита Старе Млаве је веома значајан са регулационог и санитарно – еколошког аспекта.

-Ова деоница је дуга 3.900 метара и протеже се до центра Набрђа. Корито је пројектовано за 40 кубика у секунди и служиће да прими све воде из каналске мреже са десне обале Млаве из катастарске општине Мало Црниће. Рок за извођење радова је 30. септембар, а у плану је још једна фаза, која ће доћи до КО Мало Црниће и тиме би решили обухват сувишне воде из Млаве преко каналске мреже до канала који је урађен у претходним фазама. Све те воде биће евакуисане у Млаву преко црпне станице „Срећно“, наглашава Марковић.

Почетком октобра отвара се јавна набавка за извођење пете фазе чија је вредност око 50 милиона динара и та деоница од Трњана до КО Мало Црниће је нешто краћа од 3 километра.

                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content