2020-06-25T20:08:32+02:00 25. јуна, 2020. 14:58 |

Водопривреда Пожаревац у одбрани од бујице

  Брана на Бусуру

У актуелним околностима обилних падавина и набујалих водотокова, од директора пожаревачке Водопривреде Ненада Милановића, сазнајемо да је у Браничевском округу ситуација мирна:

– Буjични талас је ноћас прошао Петровац на Млави без стварања проблема. Данас се очекује на територији Малог Црнића и Пожаревца, такође без додатних проблема, јер су објекти у стању да прихвате талас, наводи Милановић. 

Поменуто јасно указује на оправданост улагања у хидротехничке објекте на том простору, које је успешно реализовала „Водопривреда“ д.о.о. Пожаревац. Пробој воде догодио се у небрањеним деловима Млаве, у Жагубици и Мајданпеку.

 Врело Млаве у Жагубици јуче око 11,00 сати

– Количина падавина је била енормна за тако кратак период. Да пре две године није инвестирано у Петровцу на Млави, синоћ би све било поплављено. Последњих седам дана је показатељ текућих климатских промена. На неким територијама је шестомесечни просек кише пао за два дана. То је изазвало да се неколицина потока претвори у озбиљне реке. Све то је и опомена за опрез, да се морамо спремити и направити адекватне дугорочне планове, истиче директор Милановић, који посебно наглашава да је од 2014. године систем профункционисао захваљујући доброј координацији локалне самоуправе, РХМЗ, Србијавода и сектора за ванредне ситуације.

Млава у Горњаку јуче у преподневним сатима

„Водопривреда“ д.о.о. Пожаревац ангажована је и на одбрани од поплава у Лучанима, Гучи, Чачку и Ариљу. Праве се насипи, a руковаоци су ангажовани на пумпама и грађевинским машинама.

 „Водопривреда“ доо Пожаревац на одговорном задатку у Ариљу

Радници „Водопривреде“ у борби са последицама стихије на територији Лучана, Гуче, Чачка и Ариља