2019-01-09T09:59:31+01:00 9. јануара, 2019. 09:59 |

„ВОДОПРИВРЕДА“: Пример друштвене одговорности и пословног успеха

Пожаревачка „Водопривреда“ за собом оставља годину коју су обележили велики обим посла, умножавање људских и техничких капацитета, ширење мреже пословних и стручних партнера и свеукупно добро пословање. Тиме је овај све бројнији тим, предвођен директором Ненадом Милановићем, потврдио тренд константног развоја ове сада већ модерне хидрограђевинске фирме, спремне да одговори на изазове климатских промена, али и људског немара.     

ПОВЕЋАН ОБИМ ПОСЛА

Током 2018. године највећи инвеститори послова које је „Водопривреда“ Пожаревац извршила су Србијаводе, Електропривреда Србије, Канцеларија за јавна улагање при Влади РС и град Пожаревац.

Директор Милановић указује на то да је протекла година била динамична, са великим обимом посла, и додаје: – Пословали смо боље него претходне године, што је наравно последица повећаног обима посла. Томе је у великој мери допринело то што је Влада РС сагледала узроке и стање водопривредних објеката и уложила значајна средстава у инвестиције, одржавање и реконструкцију тих објеката.

         Ненад Милановић

– Посебно смо поносни на пројекат регулисања тока Старе Млаве. Ове године смо у неколико наврата учествовали у одбрани од поплава у овом региону, конкретно, у Бусуру, Петровцу, Буровцу и Кушиљеву. Тренутно радимо реконструкцију бране Бусур и заштиту Петровца од бујичних вода, истиче Милановић, који је иначе и овогодишњи носилац највишег градског признања, Повеље града Пожаревца.

            – Двадесети век био је век технике, док је двадесет и први век у знаку људских ресурса. Трудимо се да одржавамо добре међуљудске односе и да улажемо у младе људе. С тим циљем смо ове године направили уговор о пословно – техничкој сарадњи са пожаревачком Високом школом струковних студија, тако да ће нам од следеће године долазити млади људи на стручно оспособљавање. Верујем да ће тиме они које будемо препознали кроз праксу бити мотивисани и да се запошљавају код нас, каже директор Ненад Милановић и посебно наглашава значај чињенице да „Водопривреда“ Пожаревац,  као друштвено одговорна фирма, има одличну сарадњу са свим локалним самоуправама на територији Браничевског округа.

 ЕФИКАСНО И КВАЛИТЕТНО

            „Водопривреда“ Пожаревац досада је вишеструко доказала да послове обавља ефкасно и квалитетно. Вук Марковић, грађевински инжењер ове хидрограђевинске фирме, указује на успешно уређење нерегулисаног корита Старе Млаве, низводно од Железничког моста у Братинцу, у дужини од око 600 метара, и додаје:

– Сви знамо да је 2014. године Стара Млава направила велики проблем и тај посао је сада извршен у потпуности. Обавили смо и санационе радове и чишћење нерегулисаног корита Старе Млаве, фаза 4, од Братинца до Набрђа, у дужини од 3,9 километара. У току је уређење напуштеног корита Старе Млаве, од Набрђа до Трњана.

– Ове године смо радили на редовном одржавању и чишћењу Брежанског канала око градског Хиподрома до улива у Велику Мораву, у дужини од 9,6 километара. Извршили смо и превенције на водотоцима друге категорије на територији града Пожаревца, а ове године смо извели и радове у Ћириковцу и Речици на регулисању неких брдских потока.

– За град Пожаревац је такође значајна извршена санација десног насипа Млаве, од Братиначког моста до укорењења десног насипа у Ђердапски насип, у дужини од 4,5 километара, што је инвестиција Србијавода. Повећали смо и степен заштите надвишењем деснообалног насипа на страни Братинац, Бубушинац, Маљуревац и Брадарац, у чему су финансијски учествовали Србијаводе и град Пожаревац. Наравно, активно смо укључени у припреме и израду идеја и решења, наводи Марковић.

ЉУДСКИ И ТЕХНИЧКИ КАПАЦИТЕТИ

Како сазнајемо од Сузане Јовановић, која је задужена за људске ресурсе, у пожаревачкој Водопривреди је тренутно 120 запослених.

– Кадровски капацитет је покривен. Како се повећава обим радова тако се повећава и потражња за кадровима. То је случај у последње четири године. Тачније, то је период у којем је држава показала озбиљнији приступ водопривредној области и самим тим водопривредним објектима. Отуда, у последње четири године у нашој фирми нико није добио отказ, нити дао отказ, већ су запошљавани нови људи. Тако је током ове године запослен значајан број младих инжењера, руковалаца, тракториста. Људи су задовољни пословима и условима рада, наводи Сузана Јовановић.

„Водопривреда“ Пожаревац се како кадровски, тако и технички проширује, па су током 2018. године купљена и нова возила као што су трактор, три путара, багер, камион, а директор Ненад Милановић и у 2019. години најављује повећање механизације и кадровских капацитета.

А. М.