2019-11-30T11:09:43+01:00 30. новембра, 2019. 11:09 |

„ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ПОЖАРЕВАЦ: Рационалнија потрошња воде

Снабдевање водом у Пожаревцу, после летњих месеци када је бележена рекордна потрошња до граница издржљивости система, стабилизовало се. Самим тим и број интервенција због великих притисака које су за последицу имале пуцање цеви, је знатно смањен, потврдио је за „Реч народа“ директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Александар Димитријевић. Квалитет воде је стандардан и редовно контролисан, без повишених вредности нитрата.

– Квалитет воде је добар, нема никаквих одступања, целе године се држи на истом нивоу и ниједног тренутка није дошло до било каквог приближавања ексцесним ситуацијама, каже Димитријевић.

Завод за јавно здравље Пожаревац воду контролише шест пута месечно на 11 тачака у Пожаревцу и три пута месечно на 6 тачака у Костолцу, што је у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће. Такође, лабораторија ЈКП „Водовод и канализација“  врши узорковање и анализу воде на извориштима „Кључ“ у Пожаревцу и „Ловац“ у Костолцу, као и на контролним тачкама у градским мрежама 211 пута месечно.

Димитријевић је додао и да је потрошња воде у Пожаревцу сада рационалнија него летос.

 -Притисак у мрежи је нормалан и број интервенција на систему је знатно смањен у односу на летње месеце јер је доста пала потрошња воде. Летос је великим  коришћењем воде систем довођен у напрегнуто стање и ту је главни проблем био што вода у суштини није рационално трошена већ се расипала.

НОВИ ПРОЈЕКТИ ЗА ЗАМЕНУ СТАРИХ ЦЕВОВОДА

А. Димитријевић

На последњој седници Скупштине ребалансом буџета је „Водоводу и канализацији“ промењен план трошења средства за 2019. годину. Изменом је одложена планирана замена азбестног цевовода у улицама Далматинска, Книћанинова и Поречка. За ову намену из Фонда за заштиту животне средине било је издвојено око 19 милиона динара. О разлозима одлагања, директор ВИК-а Александар Димитријевић каже:

-Били смо у контакту са Канцеларијом за јавна улагања у Београду и постигнут је договор да у циљу смањења губитака воде у мрежи, финансирање иде преко Канцеларије. Поред те три улице тренутно се ради још пет пројеката који ће бити предати Канцеларији за јавна улагања како би испратила финансирање за следећу годину. Ту су и Слободарска улица и Улица Боже Димитријевића у горњем делу где је летос било много цурења. Мрежа је тамо у изузетно лошем стању. Поред ових, раде се пројекти за још четири улице. У питању су не само цевоводи, већ и прикључци и поцинковане цеви. Иде се на замену цевовода тамо где су највећи губици и где су била највећа пуцања. При избору смо имали у виду и старост цевовода без обзира да ли су азбестне или металне.

          Средства која су била предвиђена за улице Далматинска, Книћанинова и Поречка пребацују се за пројектовање спајања цевовода из села Брадарац, Бубушинац и Маљуревац на фабрику воде „Млава“ капацитета 60 литара у секунди. Ово водоизвориште сада ради са пола капацитета и снабдева села Дрмно и Стари Костолац.

-Донели смо одлуку да се ти водоводи повежу на фабрику „Млава“ и да села од Старог Костолца до Летњиковца буду на истом систему. Капацитет од 60 литара у секунди је довољан за покривање потрошње у свим овим селима, а постојећа сеоска изворишта би се конзервирала и служила приликом евентуалних ексцесних ситуација, каже Димитријевић.

           Циљ је централизација водоснабдевања на читавој територији Града Пожаревца повезивањем са фабрикама воде у Пожаревцу, Костолцу и „Млава“ у Дрмну.

                                                                                                                      Д. Деурић