Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ Пожаревац у 2019. годину улази са неколико значајних пројеката који корисницима треба да обезбеде још квалитетније водоснабдевање, али и каналисање отпадних вода. Очување водних ресурса и рационална дистрибуција и даље ће бити приоритетни задаци овог предузећа.

О пословима који се планирају, директор предузећа, Владимир Стојимировић каже:

            -Пре свега нас очекује наставак пројекта детекције губитака воде, посао који је, након што је неколико година запостављен, поново започео у марту ове године. У то смо уложили око 13 милиона динара, 3 у опрему и 10 милиона у надзор, односно софтер за праћење. Закључно са децембром на тај начин смањили смо губитак воде за три одсто.

Губици воде у пожаревачкој мрежи су тренутно већи од 50 одсто, и то стање мора да се промени, каже Стојимировић:

Tри одсто које смо ове године смањили је за нас много. Циљ нам је да закључно са следећом годином губитке смањимо на 45 одсто. То би нам било идеално, а онда сваке следеће године да смањујемо по додатних 5 одсто.

                                    ДИСПЕЧЕРСКИ ЦЕНТАР

Владимир Стојимировић

Пројекат који ВИК мора да заврши, а започет је 2018. године, је Диспечерски центар. У току је реализација прве фазе која траје две године. Пројекат је вредан  42,2 милиона и како наводи Стојимировић, увешће „Водовод и канализацију“ у 21. век:

 -Моћи ћемо са једног места аутоматизовано да управљамо најбитнијим објектима водоснабдевања, свим извориштима и црпним станицама за каналисање отпадних вода, читавим системом. То ће тражити одређене промене унутар предузећа и наши људи ће морати да прођу одређену обуку. Формираћемо екипе које ће служити за одржавање система водоснабдевања и система каналисања отпадних вода. Када Диспечерски центар буде почео да функционише, водовод средње величине као наш, биће у самом врху сличних водовода у Србији.

Замена азбестно-цементих водоводних цеви које углавном пролазе кроз језгро града биће настављена и наредне године. До сада је замењено 20 километара мреже и за пар година треба да се новим цевима замени још 40 километара.

Што се опремања тиче, „Водоводу“ су неопходна и возила, „воме“ које служе за одгушивање и чишћење канализације.

Средства за инвестиције овакве врсте обезбеђују се из буџетског фонда за заштиту животне средине Града.

                           ДНЕВНА ПОТОШЊА 20 ХИЉАДА КУБИКА                                         

По рачунима за воду, што је најтачнија евиденција, Пожаревац има око 17.500 корисника, од чега су 72 одсто физичка лица, а 28 одсто правни субјекти.  На дневном нивоу Пожаревцу неопходно је око 20.000 кубика воде. То је у просеку између 220 и 230 литара у секунди. Водоизвориште обезбеђује за сада довољан капацитет, али се вода мора чувати и обезбедити њен квалитет и здравствена исправност. Осим саме заштите водоизворишта и реконструкцијом прилично старе мреже у неким деловима града, чувају се оба сегмента.

-Најбитније је да смо половином ове године, након ребаланса буџета добили одобрење од Града да можемо да вршимо реконструкцију водоводних мрежа и да будемо носиоци инвестиција тако да смо одрадили мрежу у укупној дужини од 4,5 км у улицама Пожаревачког партизанског одреда, Црногорској, Шестој личкој, као и нову водоводну мрежу у Боже Димитријевића. Рађено је и у Призренској, а извођачи смо били на још три локације, у Невесињској, Марковој и Партизанској од Лоле Рибара до Апатинске. Укупна вредност свих ових инвестиција је око 40 милиона динара, каже директор овог предузећа.

                ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕРАДУ ОТПАДНЕ ВОДЕ

Још 49 милиона динара издваја се за реконструкцију црпне станице 3 која  скупља отпадне воде из читавог градског језгра и одатле иде на централни колектор. Сви припремни послови су завршени и реконструкција ће започети крајем јануара 2019. године. Каналисање отпадних вода функционише преко свих црпних станица, којих је укупно 22 на нивоу града.

-Ове године, потврђује Стојимировић, обезбеђена су средства за израду пројектне документације за постројење за прераду отпадних вода. Обезбедили смо и парцелу за постројење. По израђеној пројектној документацији бићемо спремни да конкуришемо и код фондова и код надлежног министарства за новац за изградњу постројења које се пројектује за 55.000 становника и очекујемо да ускоро имамо прве шеме како ће функционисати. То ће нам у следећој години и будућности бити једна од најбитнијих инвестиција.

Предузеће „Водовод и канализација“ добило је ове године на управљање од Града, постројење за прераду воде „Млава“ у Дрмну. Из те фабрике воде, за сада се снабдевају Стари Костолац и Дрмно, а у плану је да се та мрежа повуче и према другим сеоским насељима.

 

 

                                                                                                                             Д. Деурић

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content