Азбестни цевоводи у Пожаревцу  рађени су  још половином прошлог века, а хаварије које се често дешавају на старом делу мреже узрок су нестајања воде, чему су Пожаревљани сведочили ових дана, али и великих губитака у систему. Управо због тога се последњих година континуирано ради на њиховој замени, као и детекцији цурења воде.

Ове године наставиће се са реконструкцијом водоводне мреже и заменом цевовода. Укупна дужина старог азбестноцементног цевовода која ће бити замењена новим је око 6 километара. Цеви ће бити замењене са свим прикључцима у 10 градских улица у Пожаревцу о чему директор предузећа, Владимир Стојимировић за „Реч народа“ каже:

-Пошто је локална самоуправа то препознала као битну ствар за водоснабдевање, односно за квалитетан пласман воде потрошачима, ове године смо добили од Града, по пројектима, средства и одобрење за десетак улица.

Завршили смо јавне набавке и склопили уговоре са извођачима за замену цеви у Синђелићевој и Стишкој улици, у Ратарској у укупној дужини око 1.500 метара и у Радована Драговића негде око 1.400 метара. Наравно, очекује нас још 6 пројеката и оног тренутка када будемо обезбедили сву пројектну документацију, потребна одобрења и грађевинске дозволе за реализацију тих послова, расписаћемо јавну набавку и очекујемо да ове године све и завршимо.

Средства за замену азбестноцементних цевовода се обезбеђују из градског Фонда за заштиту животне средине.

НОВИ ВОДОМЕРИ

Град Пожаревац је такође, обезбедио 30 милиона динара за замену водомера потрошача као дела пројекта детекције физичких и административних губитака воде у систему:

В.Стојимировић

-Замениће се укупно око 5000 водомера. Ми смо се потрудили да покажемо иницијативу и почели смо са заменом још у току зимског периода. До сада смо уградили око 1.000 нових водомера. Базирали смо се на основу пројекта детекције губитака  на оне крајеве града где је то било неопходно прво извршити. Заменили смо око 700 водомера у насељу Сопот и око 250 водомера у насељима Бусије и Меминац, потврдио је директор Владимир Стојимировић и додао:

-Други циљ нам је да унапредимо наплату и један од начина је и да уграђујемо водомере са даљинским очитавањем као што је то урађено у Кленовнику прошле године. Ове године ћемо променити негде око 300 водомера за сва домаћинства у Старом Костолцу. На тај начин се практично за сат или два очитају сви водомери у насељу и тако обезбеђује и функционалност уговора који ЈКП „Водовод и канализација“ има са Огранком „ТЕ-КО“ Костолац.

Стабилно снабдевање водом

Водоснабдевање је, као и током зимских и ових првих пролећних дана стабилно. Дневна производња на пожаревачком изворишту „Кључ“ је око 18.000 кубика док извориште „Ловац“ у Костолцу даје око 5.000 кубика. Рестрикција у снабдевању нема и вода је доброг квалитета што потврђују, осим интерних анализа ЈКП „Водовод и канализација“ и анализе Завода за јавно здравље. Највећи проблем пожаревачког изворишта, концентрација нитрата,  је под контролом. Вредности нитрата у води не крећу се преко границе од 35 милиграма по литру, што је далеко испод максимално дозвољене концентрације.

Дан вода, 22. март, ЈКП „Водовод и канализација“ је обележила на адекватан начин – посетом стручњака школама и едукацијама ученика о значају очувања и заштите вода.

 РЕКОНСТРУКЦИЈА ЦРПНИХ СТАНИЦА

Радови већег обима изводе се и на црпним станицама. У току је реконструкција најбитније градске црпне станице 3 између Партизанске и Стишке улице. Радови су у току, обезбеђена су средства за реализацију пројекта и све потребне дозволе и очекује се да у наредних месец и по дана буду завршени груби грађевински радови након чега би се кренуло са уградњом машинске и електроопреме.

Реконструисаће се и две црпне станице у Костолцу. Пројектна документација је припремљена, грађевинске дозволе такође и у току ове седмице  следи расписивање јавне набавке. Реч је о црпним станицама у Партизанској улици и на Каналу.

Диспечерски центар, још један велики посао за „Водовод и канализацију“, приводи се крају. Овај важан  пројекат је по речима директора Стојимировића реализован близу 60 одсто и он очекује да најкасније до 1. јуна буде потпуно функционалан што ће омогућити да се са једног места управља свим објектима који су од приоритета за водоснабдевање и каналисање отпадних вода.

                                                                                                                  Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content