После информације да је након увођења ванредног стања нагло увећана потрошња воде у Пожаревцу, огласио се директор Јавног комуналног предузећа “Водовод и канализација” Александар Димитријевић и објаснио да је сада снабдевање водом стабилизовано. Након неколико дана средином марта,  када је дистрибуција достизала ниво летње потрошње, нормализована је на уобичајену испоруку од 250 литара у секунди. Ипак, из Водовода и канализације апелују на грађане да рационално троше воду са своје потребе:

-До прекомерне потрошње је дошло јер је део потрошача воду користио за прање дворишта рачунајући да ће тако дезинфиковати површине око својих кућа. Међутим, вода из градског водовода не садржи толико хлора да би се ишта дезинфиковало и после нашег апела и објашњења, већина је престала то да ради, па је и потрошња опала и мало растеретила наше капацитете, каже директор Александар Димитријевић.

Иначе, ових дана се ради на повећању капацитета наливне воде са језерске касете 5 на изворишту „Кључ”. Хидролошка ситуација, иако се мало поправила и ниво Мораве достигао неких 290 центиметара, није повољна. Управо се наливањем ове касете обезбеђују довољне количине воде за потребе Пожаревца.

 НИТРАТИ ИСПОД ДОЗВОЉЕНЕ ГРАНИЦЕ

A. Димитријевић

За разлику од Пожаревца, потрошња воде у Костолцу и насељима који се снабдевају са изворишта „Ловац” и фабрике воде „Млава” у Дрмну је уобичајено стабилна и није било већих осцилација у испоруци током марта. Вода је стандардног квалитета и нема примеса штетних по здравље, потврђује Александар Димитријевић:

-Завод за јавно здравље и наша лабораторија свакодневно контролишу квалитет воде са свих изворишта и у мрежи. Вода је исправна за пиће и хемијски и бактериолошки и нема никакве бојазни да се користи. Нитрати са пожаревачког изворишта се држе под контролом и доста су нижи од дозвољених 50 милиграма. Од дана до дана варијарају према узорцима које прегледамо од 38 до 40 милиграма.

Смањење нивоа нитрата у пожаревачкој води се врши наливањем веће количине чисте воде из касета и деминерализованом водом са изворишта „Меминац”.

 Рад у ванредном стању

Проглашење ванредног стања због ширења заразе корона вирусом, донело је и неке промене у раду ЈКП “Водовод и канализација”:

-Као јавно предузеће које управља животно важним ресурсима, понашамо се одговорно и у складу са уредбама Владе Србије и Штаба за ванредне ситуације Града Пожаревца. Део људи који је радио у администрацији и угрожен је на било који начин, послали смо да раде од куће или су на одморима. Радници у службама које морају да буду на послу, било на водоизвориштима или интервентно на терену поседују заштитну опрему и дезинфекциона средства, каже директор предузећа Димитријевић.

Шалтери за наплату воде у ЈКП ВИК су затворени, а рачуни могу да се плаћају електронским путем или на шалтерима пошта. Наплата заосталих дуговања за воду  је потрошачима обустављена док трају ванредне мере.

Систем функционише без већих проблема и у марту није било много интервенција на водоводној мрежи ни у Пожаревцу ни у Костолцу. Када се деси квар, дежурне екипе настоје да га отклоне у што краћем временском периоду.

                                                                                                                      Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content