2021-04-20T20:15:56+02:00 20. априла, 2021. 09:39 |

Возач моторних возила у Политехничкој школи у Пожаревцу

Политехничка школа у Пожаревцу и ове године уписује подручје рада саобраћај које има два профила, возач моторних возила, трогодишње образовање и техничар друмског саобраћаја, четворогодишње образовање. 

Возач моторних возила  након стицања звања може тражити посао у малим или великим фирмама за превоз путника и робе, у медицинским установама, комуналним службама,  такси удружењима, односно свим фирмама које се баве саобраћајном и транспортном делатношћу.Никола Милосављевић, наставник саобраћајних предмета, истакао је да ће ученици образовног профила возач моторних возила у оквиру теоријске наставе учити прописе о безбедности друмског саобраћаја, похађати практичну обуку вожње од 20 часова за Б категорију, а затим након положеног теоријског испита, у оквиру  практичне наставе похађати и практичну обуку вожње од 40 часова за Ц категорију.  

-Да би се стекла диплома возача моторних возила, у оквиру завршног испита мора се положити возачки испит за Ц категорију. На тај начин,  Закон о безбедности  саобраћаја препознаје као посебну категорију и дозвољава да се за разлику од осталих, са навршених 18 година добије  дозвола за Ц категорију, а са дипломом возача моторних возила у редовном школовању ученик има и почетну квалификацију за добијање Сертификата о стручној компетентности (CPC-a).  То значи да на основу тога може несметано да обавља превоз преко територија земаља чланица ЕУ, јер ће моћи да у своју возачку  дозволу упише код 95, рекао је Милосављевић истакавши да након завршетка трогодишњег образовања ученици могу да се доквалификују за техничара друмског саобраћаја, возача моторних возила – специјалисту или да се стекну специјализацију за инструктора вожње.

Ученици ће кроз школовање научити да управљају путничким аутомобилом и камионом, а даљим усавршавањем  моћи да управљају и аутобусима и специјалним возилима. 

-Наша школа опремљена је савременим возним парком, саобраћајним кабинетом са „паметном“ таблом и симулатором вожње, макетама и деловима моторних возила. Ученици ће  кроз редовну наставу имати прилику да се опробају у разним симулацијама, тренинзима и демонстрацијама, где ће стећи одређене вештине и способности неопходне за рад у области саобраћаја, истакао је Милосављевић. 

Републичка такмичења

Од 2012. године ученици постижу изузетне резултате, сваке године освоје једно од прва три места, како у појединачним пласманима, тако и у такмичарским паровима и генералном пласману. Овакво низање успеха резултат је тимског рада  и залагања ученика, професора и инструктора. Иако се Републичко такмичење није одржало ни прошле, а ни ове школске године због епидемиолошке  ситуације и специфичних услова рада, то не значи да ће се од припрема у будућности одустати, а сигурно је да ће се низ успеха и изузетних резултата наставити.

ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

У оквиру подручја рада саобраћај ученици имају могућност да се прикључе разним ваннаставним активностима. Најактивнија је Саобраћајна секција коју воде наставници стручног већа за саобраћај и већ шест година активно раде на подизању свести о значају поштовања саобраћајних прописа и повећању нивоа безбедности саобраћаја на територији Града Пожаревца.

-Учешћем у секцији, ученици имају могућност да постану амбасадори безбедног понашања у саобраћају и да утичу на позитивно мењање ставова о безбедности у саобраћају.  Наши ученици су последњих шест година учествовали у многим националним кампањама и промоцијама са темом безбедности саобраћаја у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Саветом за безбедност саобраћаја Града, рекао је Милосављевић.

Једна од најзначајнијих активности ове секције , по којој је постала препознатљива,  је пројекат „Вршњачка едукација“ у области безбедности саобраћаја, у којој  су ученици, чланови секције, држали предавања својим вршњацима у осталим средњим школама на територији града, са темом безбедног понашања у саобраћају. 

И.Р.