hor srednje skoleПротеклу недељу у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу обележило је низ активности посвећених првом српском просветитељу Светом Сави. Богат програм започео је 24. јануара Полугодишњим концертом. Делима домаћих и страних класичних композитора, ученици Основне и Средње школе публици су представили репертоар који је део њихове редовне наставе.

Стечено знање на најбољи начин презентовали су Коста Богдановић. класа Мише Богдановића, Маша Филиповић. класа Наташе Петровић , Љубица Илић,класа Зорана Вељковића, Невена Стојићевић и Марија Стојковић, класа Бранке Јерков, Јована Благојевић, класа Јулијане Јанковић, Ивона Арсић, класа Браниславе Глишић, Милена Селић и Милица Ђикановић, класаБиљане Божић, Никола Дамјановић, класа Александре Бенгин, Урош Деспотовић, класа Оливере Јанићевић, Јован Ђокић, класа Драгане Младеновић, Нора Стошић,класа Каролине Спречаковић, Хелена Хенц, класа Марте Благојевић, Урош Божиловић, класа Бојана Стевића, Павле Павловић, класа Перише Станојевића и Оркестар хармоника Средње музичке школе који води Весне Богдановић.

Сутрадан је приређено Гусларско вече, које заједнички по традицији организују Музичка школа „Стеван Мокрањац“ и Пољопривредна школа са Домом ученика „Соња Маринковић“. Програм је одржан у Пољопривредној школи, где су уз најпознатије српске гусларе Бошка Вујачића, Славка Алексића и Славка Јекнића овај јединствени наступ увеличали драмски уметници Александар Дунић и Лепомир Ивковић.

Свечана академија и донације

 На дан Славе током преподнева одржан је Светосавски час за средњошколце у оквиру кога су презентацију о животу Светог Саве приредиле Софија Симоновић, Анита Ђорђевић и Николија Стојковић, уз менторство професора историје Драгана Ицића. Светосавском химном и композицијом „Господи помилуј, Господи прости“ Свечану академију у вечерњим сатима отворио је хор Средње школе са диригентом Миленом Арсић, након чега је беседио вероучитељ, ђакон Томислав Пауновић. Великом броју присутних гостију обратио се и директор школе, професор Зоран Марић, који се овом приликом захвалио донаторима. Наиме, школа континуирано унапређује наставу проширењем инструментаријума, како из сопствених средстава тако и драгоцених донација. Овај пут Компанија Дунав осигурање на челу са директором Филијале Пожаревац Зораном Дебељковићем, пружила је драгоцену помоћ у куповини електричног клавира вредног 105.000 динара. Такође, господин Момчило Дамјановић поклонио је Школи хармонику свог сина Душана, а госпођа Вишња Огњановић даривала је виолину. Иначе, Општина Велико Градиште сваке године поводом Дана школе, поклони један инструмент а последњи у низу био је клавир вредан 1.500.000 динара. Овом приликом посебна захвалност упућена је „Топлификацији“ Пожаревац, директору Дејану Дачићу и запосленима који су решили дугогодишњи проблем грејања у школи.

У наставку програма наступали су ученици: Коста Богдановић. класа Мише Богдановића, Марија Цакић, класа Војислава Перућице, Невена Ненадовић, класа Браниславе Глишић , Марија Милић, класа Каролине Спречаковић, Бобан Живковић, класа Славице Вељовић-Величковић, Сара Спречаковић, класа Младена Ничића и Мешовита певачка група професора и ученика Музичке и Пољопривредне школе под водством Илије Рајковића. Професорка Марија Запутил припремила је стихове и одломке из предања о Светом Сави које су казивале ученице Кристина Кључевић, Миња Петровић, Валентина Лезић и Николија Стојковић.

Награде и захвалнице

Приликом Светосавске академије директор Зоран Марић захвалио се радницима који су дали изузетан допринос у раду, а посебну похвалницу добила је Јованка Божић, наставник хармонике.

Јубиларне награде уручио је председник Школског одбора, професор Периша Станојевић и то за 10 година радног стажа Маји Цветковић, Снежани Ђорђевић, Бранислави Глишић, Јулијани Јанковић, Драгани Костић Милутиновић, Кристини Лукић Јусуфовић и Ани Милетић, за 20 година стажа Марији Обретковић, Снежани Живковић и Божица Радосављевић и за 30 година Драгани Станковић и Оливери Јанићевић. Пригодни поклони уручени су и запосленима којима је престао радни однос: Ивани Буљевић, Драгани Драгић, Бојани Станковић Златковић и Емилији Велинов Питић који су сада у другим школама.

Следе значајна такмичења

Почетком другог полугодишта Школу „Стеван Мокрањац“ очекују бројне активности и огроман посао око организације великих такмичења. Другог викенда у марту одржава се XV Такмичење младих солфеђиста, које је далеко највеће те врсте у земљи. Поређења ради, лани је на Такмичењу било 280 кандидата из Србије и околних земаља. У време надметања Пожаревац за 2 дана посети око 400 гостију, који сносе трошкове боравка, што је значајно за туристички потенцијал града и околине. Уз огромно залагање директора Школе и руководства, организацију носи стручно веће наставника солфеђа и директор такмичења Марија Обретковић. Од 12. марта приређује се школско такмичење гитариста „Меморијал Милош Ђорђевић“, које води професор Младен Ничић. Тим поводом одржаће се и семинар за ученике гитаре, који реализује Вера Огризовић професор Факултета музичке уметности у Београду. Такмичење је део „Guitar Art фестивала“ који уз  Музичку школу и породицу Ђорђевић  обезбеђује награде.

Највеће и најкомплексније за организацију је Такмичење дрвених дувача, чији је директор Периша Станојевић. Ове године одржава се од 20. до 23. априла и у то време град посети и до 800 гостију. Знатну помоћ у припреми пружа Град Пожаревац, који је ове године издвојио 800.000 динара, чиме ће допринети да Такмичење буде квалитетније  и привуче већи број учесника.

Share.

Comments are closed.

Skip to content