2019-07-17T12:39:21+02:00 17. јула, 2019. 12:37 |

ВТШСС: НА КРАЈУ ЈУНСКОГ УПИСНОГ РОКА: Најпопуларнија електротехника

 

Проф. др Владан Ђулаковић

Од буџетских 165 места попуњено 123

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу  школске 2019/ 2020. године на прву годину уписује 41. генерацију бруцоша, укупно 280 студената. Од тога 165 на буџет и 115 самофинансирајућих. Као и претходне године, у плану уписа је пет студијских програма: Заштита биља, Заштита животне средине, Електротехника и рачунарство, Машинство, Прехрамбена технологија и нутриционизам. На крају првог, јунског рока, проф. др Владан Ђулаковић, директор ВТШСС за „Реч народа“ сумира утиске са уписа:

-Први уписни рок се приводи крају, пријава за упис је било на свим смеровима, с тим што је за неке било више интересовања. Као и ранијих година, показало се да је и ова генерација заинтересованија за електро смер, али је ове године број мало већи и на машинству и на прехрамбеној технологији.

Број места по расписаном конкурсу на буџету је био 165 и у овом првом року се уписала су се 123 студента. За други уписни рок остаје нешто слободних места и сви они који нису стигли у јуну из разних разлога, могу да искористе септембарски рок да се пријаве и упишу. Највеће интересовање и у другом року се такође очекује на смеру електротехника и рачунарство, мада су популарни и заштита животне средине и прехрамбена технологија:

-Генерално, ове године све високе школе су имале исти проблем. Поједини смерови су пребукирани, док су други недовољно попуњени. Највише се траже занимања која су везана за рачунарство и информатику и то је тренд. Зависи и од града до града и могућности запошљавања. Овде су енергетика и рударство примарни, као и пољопривреда, па је тако и наша школа конципирана. Нормално је да су средњошколци заинтересовани више за та занимања. Интересовање студената за пољопривреду и прехрамбену технологију је нешто смањено, јер су последњих деценија урушени пољопривредно – прехрамбени погони попут „Житостига“, МИП-а, „Воћепродукта“, „Бамбија“ и нема много могућности за запошљавање. Пољопривреда је тешка грана, захтева много рада и знања и деца је избегавају још од средње школе, па се то рефлектује и на нас, коментарише проф. др Ђулаковић и додаје:

-Смер заштита животне средине и у наредном периоду ће бити интересантан и тражен, али се последњих година више траже стручњаци који се баве заштитом на раду и проценом ризика. Ми смо тај смер имали, али га у последњој акредитацији нисмо тражили и надамо се да ћемо моћи поново да га активирамо јер имамо потребну документацију и наставни кадар.

   ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ ШКОЛЕ

У летњем периоду после јунског испитног и уписног рока у Високој школи настоје да среде услове за наставу. Почела је набавка опреме потребне за реализацију наставе у наредним семестрима јер студенти  имају практичну наставу и за експериментисање је потребно набавити материјал и опрему. Осим тога, уређује се и простор. Реконструкција фасаде зграде је пре неколико дана завршена:

-Одржавање зграде Високе техничке школе је доста захтевно, како спољашности, тако и унутрашњег простора. Осим што морамо да обезбедимо адекватан и квалитетан просотор за студирање, имамо и обавезу више јер је наша зграда рађена по пројекту Николе Пашића који је обележио једну епоху у српској историји. Једна од две зграде које је он у Србији пројектовао и културно је и историјско добро па настојимо да је добро одржавамо. У наредних месец дана, осим зграде уредићемо и зеленило око Школе, каже директор, проф. др Владан Ђулаковић.

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу је једина државна акредитована високообразовна институција у источној Србији. Основана је 1979. године и  у октобру обележава 40 година постојања и рада. Обележавање овог значајног јубиларног датума у историји образовног система Пожаревца али и Србије и планира се да буде саставни део октобарских свечаности и прославе Дана ослобођења Града.

     АКАДЕМИЈА – НОВА ФОРМА ОРГАНИЗОВАЊА

Сходно новом начину организационе шеме високих школа у Србији, Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу ући ће у састав Академије београдских школа:

-Радни назив наше Техничке академије је „Београд два“ каже проф. др Ђулаковић. Влада Републике Србије је дала сагласност за 6 академија и остаје да се припреми још неколико таквих организационих форми у Србији.

Академија је скуп више школа које имају заједнички интерес. Морају да имају најмање два поља образовања. ВТШСС у Пожаревцу се регистровала за техничко и технолошко поље. У овој академији су поред ње и београдска Политехника, Таурунум из Земуна и Техничка школа са Новог Београда. У питању су државне школе. О променама које носи овај начин организовања, Владан Ђулаковић објашњава:

-Звања студената и квалификација остаје иста, не мењају се наставни програми. Промена је да Школа губи правни статус па ће на дипломама писати Академија. У оквиру академије студенти ће имати могућност да одслушају неки предмет на другој академији у истом саставу.

Иначе, ове године ВТШСС је кренула са акредитацијом 4 смера за мастер студије. Документација је потпуно била спремљена, каже проф. Ђулаковић, међутим дошло је до промене једног од програма који се користи за одређивање квалитета, тако да сада треба да му се прилагоде постојећи програми. За мастер студије се акредитују смерови заштита биља, електротехника и машинство обједињени у заједнички програм, заштита животне средине и прехрамбена технологија.

                                                                                               Д. Деурић

 

ДВОДНЕВНА ОБУКА О ПРОИЗВОДЊИ ВОЋНИХ РАКИЈА

                                 Српска ракија позната у Европи

 У оквиру својих бројних ваннаставних активности Висока техничка школа струковних студија организовала је у петак и суботу 12. и 13. јула дводневну обуку и предавања о производњи воћних ракија. Координатор ове занимљиве и корисне радионице је била Александра Стојићевић, асистент на прехрамбено технолошком смеру, а за нова сазнања у технологији производње воћних ракија по којима је Србија позната широм Европе је било доста заинтересованих.          

Предавач је био познати српски стручњак др Предраг Вукосављевић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду који је између осталог потврдио да је Србија по питању воћних ракија вероватно водећа земља у Европи. О производњи воћних ракија на подручју Пожаревца је рекао:

-Пожаревац који  је у делу засада од 20 до 30 одсто сачувао аутохтоне сорте шљива попут бугарке, црвене ранке и моравке има добре воћне ракије специфичног квалитета.

Проф. др Вукосављевић је првог дана обуке говорио о технолошкој зрелости и ферментацији воћа, а другог дана о дестилацији и одвајању примеса од етанола и воде. О производњи воћних ракија каже да је битно објединити праксу и науку и да једно без другог не могу да дају висок квалитет.