У Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу одржано је занимљиво предавање праћено техничком презентацијом опреме за индустријско повезивање. Предавање „Повезивање у производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије“ је било отвореног типа, а  осим студената могли су да га прате и стручњаци који се баве пре свега енергетиком, али и машинством и транспортом.

            Цео догађај у јединој државној високошколској установи у Пожаревцу је плод сарадње Високе техничке школе и Представништва  немачке фирме  „Weidmuller“ у Београду, иначе једног од највећих произвођача опреме за индустријско повезивање, као и Компаније „Тела електрик“ из Београда која је дистрибутер ових производа за Србију.

НОВА САЗНАЊА ЗА СТУДЕНТЕ

Поздрављајући презентере, Зорана Рабреновића који води представништво „Weidmuller“ у Београду и Горана Марковића, директора „Тела електрик“, директор Високе техничке школе струковних студија  др Владан Ђулаковић се захвалио на прилици да студенти електротехнике стекну нова сазнања, упознају  са производима које ће користити током рада, али и на донацији за школу – орману аутоматике.

            -Висока техничка школа приводи крају ову календарску годину и као што је обичај, гледали смо да при крају приредимо нека интересантна предавања да нашим студентима, али и стручњацима омогућимо нова сазнања и нова достигнућа у привреди. Тако смо и сада организовали у договору са компанијом „Weidmuller“ једно предавање у вези производње, преноса и дистрибуције електричне енергије што је за наше подручје јако интересантно због костолачких термоенергетских капацитета. Нова сазнања могла би да донесу неке новине и побољшања управо у овој области – производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије, а наши студенти тако имаји прилику да се упознају са новим методама и технологијама везаним за енергетику. У оквиру ове сарадње компанија „Weidmuller“ донирала је нашој Школи и студентима опрему чији је произвођач, што ће овој високошколској установи користити у процесу наставе, рекао је др Ђулаковић захваливши се компанијама.

Школа са традицијом

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу је једина државна акредитована високообразовна институција у источној Србији. Основана је 1979. године и од тада, пуних 39 година школује електро, машинске, пољопривредне, прехрамбене и инжењере екологије. Традиција школе указује, пре свега, на квалитет наставе и образовања. На Високој техничкој школи до сада је дипломирало и добило звање инжењера преко 3500 студената. Диплома ВТШСС је призната у иностранству.

            Основне струковне студије трају 3 године и засноване су на Болоњској декларацији. После завршених основних струковних студија студенти постају струковни инжењери и стичу право уписа специјалистичких студија у трајању од једне године и мастер студије. Након завршетка стичу звање специјалиста – струковни инжењер.

 

ИНДУСТРИЈСКО ПОВЕЗИВАЊЕ У ЕНЕРГЕТИЦИ

             Саму Компанију „Weidmuller“ као и њено оредставништво у Београду које је отворено 2012. године, представио је Зоран Рабреновић:

„Weidmuller“ je немачка компанија која се бави индустријским повезивањем, између осталог, присутна је и у енергетици као индустрији која је веома битна у овим крајевима. Разлог због кога смо данас у Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу је што имамо јако добру сарадњу са професорима, посебно др Перићем, и у договору са њим одлучили смо се да као компанија донирамо опрему која може да служи у образовању кадрова електротехничке струке. У питању је орман аутоматике, тако га ми зовемо, у коме се налази велики део онога што компанија  „Weidmuller“ производи. Орман аутоматике је састављен од наших производа и служи за управљање у машинском процесу, односно у машинској индустрији, на пример у производњи. У зависности од тога како се конфигурише, може да служи за више индустрија, опрема је употребљива у процесној, машинској, транспортној и другим индустријама.

             „Weidmuller“ је једна од компанија чије име гарантује квалитет и светски је бренд у изради ове врсте опреме у индустријском повезивању и ми сматрамо да смо једна од оних фирми која доста води рачуна о квалитету својих производа које пласира на тржиштима широм света.

            Рабреновић се захвалио ВТШСС јер је „омогућила да се овде у Пожаревцу   представи део производног програма који Компанија Weidmuller, има“. Додао је да је то породична компанија основана 1850. године и да се од 1948. бави производњом компоненти за индустријско повезивање, те да је њен први производ била струјна клема. Компанија  која пласира своје производе широм света производи и висококвалитетне алате.

            Техничку презентацију производа које се користе у енергетици и предавање „Повезивање у производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије“ одржао је Горан Марковић, директор Компаније „Тела електрик“.

                                                                                                       Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content