2017-04-19T19:48:12+02:00 19. априла, 2017. 19:48 |

XIII Ускршњи етно фестивал: Спој традиције и иновативности

IMG_7489     У порти манастира Сестрољин у Пољани, другог дана Ускрса, тринаести пут за редом, одржан је Ускршњи етно фестивал. Протекао је у знаку  народне радиности, старих јела, обичаја, фолклора…Приређивачи су били Туристичка организација Града Пожаревца, Месна заједница Пољана, Црквена општина Пољана и КУД „Младост“ из Пољане, под покровитељством Града Пожаревца.

             Директорка Туристичке организације Града Пожаревца Јелена Вуказић је истакла да је Међународни ускршњи етно фестивал свакако једна од најлепших манифестација овог краја, и једна од ретких у данашње време која чува наше народно стваралаштво и старе обичаје српског народа, а истовремено се обогаћује и новинама.

IMG_7478             -Сваке године, за време одржавања Етно фестивала можемо видети и доживети понешто ново, а истовремено се подсетити својих духовних корена, својих предака и онога што су нам оставили у наслеђе. Туристичка организација Града Пожаревца је поносна што већ 13 година има плодну сарадњу са Етно секцијом КУД-а „Младост“ из Пољане, Месном заједницом и Црквеном општином Пољана, као и Градом Пожаревцом као покровитељем манифестације и што имамо ту част да учествујемо у организацији једног оваквог догађаја који се, ни мало случајно, одржава другог дана Ускрса. Желим да поздравим организаторе и похвалим труд који су уложили да се и ове године окупимо овде у миру порте манастира Сестрољин, као и све учеснике нашег Етно фестивала, етно секције и културно – уметничка друштва како из нашег окружења, тако и из иностранства, који су управо ти који чувају дух традиције и старају се о томе да таква свест живи и преноси се са генерације на генерацију. Такође, поздрављам и све госте и посетиоце и надам се да ће их сваке године бити све више, јер ко једном посети Ускршњи етно фестивал  постаје заљубљеник у традицију и враћа нам се сваке наредне године, казала је Вуказић.

                                     БОГАТСТВО БОЈА, МИРИСА И УКУСА

             Отварајући овогодишњи Ускршњи етно фестивал, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је рекао да поред тога што се у Сестрољину може видети део старих времена сачуван у етно соби кроз предмете који су се некада користили, ово је једно од ретких места на коме дух тих старих времена можемо и доживети кроз мирисе и укусе јела чији су рецепти готово заборављени.

IMG_7487             -Ипак, не заборавимо да су у нашем народу дани празника заправо дани окупљања, како породице тако и пријатеља, али и прилика да се нови пријатељи стекну, тако да управо то сматрам за највећи квалитет Ускршњег етно фестивала. У име свих грађана најискреније се захваљујем протојереју Радету који окупља вернике наше цркве не само кроз молитву, већ и кроз овакве народне саборе. Такође, речи хвале упућујем и организаторима из села за које знам да често запостављају своје породичне обавезе како би овај други дан Ускрса учинили што пријатнијим гостима своје Пољане. Када говорим о гостима, желим нарочито да поздравим нашу браћу преко Дрине, КУД „Младост“ са Пала, као и наше пријатеље са обала Јонског мора, прелепе Лефкаде, из братске Грчке. Срећан  сам због вашег доласка и прилике да на делу покажемо наше гостопримство…рекао  је Бане Спасовић.

IMG_7523             Постављено је петнаестак штандова са старим занатима, сувенирима, еколошким домаћим производима, уникатно офарбаним јајима, традиционално спремљеним јелима из заборављених бакиних кухиња, интересантним рукотворинама… Спој иновативности и традиције кроз своје ручне радове приказале су етно секције удружења „Свети Трифун“ Сараорци, „Поморавски вез“ Осипаоница, Скобаљ, „Прело“ Лугавчина, „Извор“ Мала Крсна, „Сестра Јелица“ Мало Црниће, Кленовник, „Гергине“ Кобиље, „Еко арт“ Крагујевац, „Етно форма“ Јагодина, Коло српских сестара Пожаревац, СЗТР „Бонитас“ Жагубица и Пољопривредно газдинство „Милошевић“ Медвеђа. Фестивал су употпунили својим наступом фолклорни ансамбли: „Младост“ са Пала (Република Српска), „Др Раша Лазаревић“ из Живице, „Брадарац“ из Брадарца, „Миодраг Миљковић Мидга“ из Ћириковца, „Липе“ из Липа, „Обилић“ из Крњева и Фолклорно друштво Лефкада из Грчке.

                                                  РАСОЛ СА ПРОЈОМ

IMG_7544            По традицији на манифестацији је биран најлепше уређени штанд, најлепше ускршње јаје, најоргиналније јело и одржано је такмичење у куцању ускршњих јаја. У категорији најлепше уређеног штанда, треће место је освојило Удружење жена из Кленовника“, друга награда  припала је Удружењу жена „Поморавски вез“ из Осипаонице,  док је прво место освојило Удружење жена „Прело“ из Лугавчине. За најлепше офарбано ускршње јаје треће место освојило је Удружење жена „Свети Трифун“ из Сараораца, друго место припало је Данијели Станковић, чланици Удружења жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, док је победу у овој категорији однела Мирјана Радивојевић, чланица  Удружења жена „Поморавски вез“ из Осипаонице. Удружење жена „Гергине“ из Кобиља добитник је треће награде за најоргиналније јело (пита са бундевом), друго место припало је Удружењу жена „Свети Трифун“ из Сараораца (јагњећа сармица), а прво Удружењу жена „Прело“ из Лугавчине (расол са пројом). Најјаче ускршње јаје ове године имао је Милан Мијатовић из Радинца. После богатог културно – уметничког програма приређен је традиционални ватромет.

                                                                                                                                     Д.Динић